Lengte

Bij het mannenvolleybal was de trend al een tijdje zichtbaar, maar ook bij de vrouwen heet de lengte van het lichaam nu de sleutel tot succes....

Instructeur Gerbrands bestudeerde de opmerkelijke opkomst van het Dominicaanse vrouwenvolleybal - het nationale team was al bij het WK van 1998 een aangename verrassing - en kreeg van de voorzitter van de nationale bond het haast rigide selectiebeleid te horen. 'Slechts meisjes die bij metingen, op jonge leeftijd, de fysieke belofte inhouden langer dan 1.90 te worden, krijgen een studiebeurs. De man vertelde me de laatste jaren 187 beurzen uitgereikt te hebben.'

Op het gisteren begonnen WK vrouwen in Duitsland is de Dominicaanse Republiek, een land dat de Cubaanse volleybalcultuur tracht te imiteren, daarom een van de gemiddeld langere ploegen. Zij hebben liefst vijf speelsters in hun midden die 1.90 of langer zijn, met Annerys Vargas Valdez, 1.94, als langste.

In totaal zijn in de selecties van de 24 deelnemende WK-teams 65 speelsters die 1.90 plus meten. Van die 65 zijn er - een werkelijk nieuw verschijnsel - drie 'twee-meters': de Russin Jekaterina Gamova (2.05), de Amerikaanse Tayyiba Haneef (2.01) en de Griekse Tatjana Smyrnidou (2.00). Gamova heeft een slaghoogte van 3.21 en een blokkeringsniveau van 3.10. Het net hangt in vrouwenvolleybal op een hoogte van 223 centimeter. Bij mannen is dat 242 centimeter.

Lang gold '1.80 plus' als de standaard in het vrouwenspel. In de Nederlandse olympische ploeg van 1992 was Henriëtte Weersing met 1.87 de langste speelster. Vier jaar later, bij de Spelen van Atlanta, was Jerine Fleurke met 1.89 de nationale reuzin.

Na Atlanta '96, waar de Russinnen voor het eerst 1.90'ers op de vloer brachten, gooide bondscoach Bert Goedkoop het roer om en werd ook in Nederland vooral gezocht naar extreem lange meiden. In de selectie van Frigoni voor het WK 2002 is de langste vrouw, Chaine Staelens (1.94), vanwege een blessure thuisgebleven. Francien Huurman (1.92), Ruth Heerschap (1.91), Manon Flier, Ingrid Visser en Maureen Staal (allen 1.90) zijn de aanwezige 'langerds'.

Op jonge leeftijd, zo onthulde de Bulgaarse onderzoeker dr. Elenko Elenkov reeds in 1981 op een FIVB-congres in Nederland, kan de definitieve lengte van de persoon bepaald worden. De vice-voorzitter van de medische commissie stelde vast dat 'de beste leeftijd om kinderen te selecteren ligt tussen de tien en dertien jaar. Hoe lang deze kinderen uiteindelijk worden kan reeds op deze leeftijd voorspeld worden, zodat we er zeker van zijn onze tijd niet te verspillen aan spelers die nooit in staat zullen zijn op hoog niveau volleybal te spelen.'

De Bulgaren sloten elfjarige jongens, kleiner dan 1.57, en meisjes van dezelfde leeftijd, kleiner dan 1.55, uit van selectie. 'Ook al hebben zij voldoende aanleg', aldus Elenkov. De methode die werd toegepast, was trapeziummeting van de linkerpols, met röntgentechniek, voor rechtshandigen. Linkshandigen toonden de rechterpols. Verder zijn metingen van handwortelbeentjes en vingerkootjes in zwang. Ook wordt gecombineerd en gededuceerd met de lengte van ouders. 'Maar deze methode is niet erg precies', schreef de Bulgaarse medicus. In de Dominicaanse Republiek hebben ze, ontdekten Gerbrands en Van de Goor, de Bulgaarse aanpak gekopieerd.

Meer over