Lekkere trek met cannabis

Hasjgebruikers hebben na het roken van een stickie vaak honger. De werking is zo sterk dat artsen aan patiënten cannabis voorschrijven om te voorkomen dat ze te veel afvallen....

Italiaanse, Amerikaanse en Japanse onderzoekers hebben ontrafeld welke component in de softdrug daarvoor verantwoordelijk is en waarom hasjgebruikers honger hebben na het roken van een stickie of het eten van spacecake. Hun publicatie verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift Nature van 12 april.

Het hormoon leptine werd tot nu toe beschouwd als de sleutelfactor in de voedsel- en energiehuishouding van het lichaam. De aanmaak ervan is afhankelijk van de hoeveelheid vet in het lichaam. Hoe meer vet, hoe meer leptine en hoe kleiner de eetlust. Als de vetreserves uitgeput raken, daalt het leptinegehalte en steekt de eetlust de kop op.

Uit experimenten met muizen en ratten blijkt het mechanisme echter gecompliceerder te zijn. Zo is er een belangrijke rol weggelegd voor cannabinoïden, stoffen die voorkomen in hasj. Verwanten van deze verbindingen worden door het lichaam zelf aangemaakt.

Kortweg komt het erop neer dat genetisch gemanipuleerde muizen, waarbij de werking van de cannabinoïden werd uitgeschakeld, minder aten dan normaal. Het is volgens de onderzoekers de eerste keer dat is aangetoond dat deze stoffen een rol spelen bij de eetlust.

Meer over