Lekker dagdromen

Tot Euro 2004 praat PSV'er Arjen Robben (20) keer per maand met de Volkskrant. 'Ik ga geen twee Ferrari's kopen of zo.'..

Ik sta niet stil bij het feit dat ik achttien miljoen euro heb gekost. Het doet 'veel met me, het is fantastisch, maar ik kan het relativeren. Voor een jongen van twintig is het niet normaal wat ik ga verdienen. Het is te gek voor woorden. Maar dat is de voetballerij.

'Als ik klaar ben met voetballen, hoef ik nooit meer iets te doen. En het geeft een lekker gevoel dat je niet na hoeft te denken over wat je wilt uitgeven. Ik ga niet met geld smijten, twee Ferrari's kopen of zo. Zo zit ik niet in elkaar. Maar je mag ook van je geld genieten, je mag jezelf eens verwennen.

'Mijn vader had trainer Ranieri, directeur Kenyon en nog twee mensen van de club gehaald van het vliegveld in Eindhoven, voor een gesprek bij mij thuis. Het is belangrijk dat je de mensen met wie je gaat werken recht in de ogen kunt kijken, dat je hoort wat ze met je van plan zijn. Het gaat vaak om zaken die voor zich spreken, maar toch is zo'n kennismaking belangrijk.

'Deze transfer is top, het is weer een stap in mijn carri. Het is een droom eigenlijk. De tijd rond een transfer is erg spannend. Je bent blij dat het allemaal aan de gang is, maar je moet alles voor jezelf houden. Je zou het van de daken willen schreeuwen. Nou nee, dat is overdreven gesteld, maar je kunt je blijdschap niet met veel mensen delen.

'Ik heb het contract gevierd met een glaasje champagne. Verder niets. Ik was zo moe van die maandag in Londen. Thuis ben ik direct gaan slapen.

'Het is ook zo leuk voor mijn Groningse omgeving. Er zijn niet zo heel veel voetballers uit Groningen die zo ver komen. Er staat in de krant toch steeds bij: die jongen uit Bedum.'

Je hebt toch een voetbalveldje geschonken aan Bedum?

'Ja, er ligt een groot grasveld aan de rand van het bos. Bij dat grasveld ligt een bult, de Bedummer bult. Op het gras staan houten doeltjes. Daar komt dat veld van kunstgras te liggen. Het is een gebaar van mij naar het dorp, het veld hoorde bij de gewonnen Johan Cruijff-prijs voor het grootste talent.'

Was je erg teleurgesteld toen eerder de transfer naar Manchester United niet doorging?

'Nee, het was niet het einde van de wereld. Ik had niet het gevoel dat er nooit meer een club zou komen. Nu ben ik heel tevreden met Chelsea. Het leek alsof Chelsea koopt om het kopen. Dat heeft mijn vader ook eens gezegd toen de club nog geen interesse in mij had, maar mij is gebleken dat dat niet waar is. Chelsea wil gewoon heel sterk worden en voor elke positie de beste speler halen. Ze willen in twee, drie jaar een fantastisch team bouwen en de Champions League winnen.

'Mijn gevoel zegt me dat ik klaar ben voor de stap. En mijn vriendin, met wie ik vier jaar samen ben, ziet het ook zitten. Als je twijfelt, moet je zoiets niet doen. Leeftijd heeft daarmee niet zo veel te maken. Je ziet het aan Seedorf, hoe vroeg hij uit Nederland vertrok. Hij heeft al een fantastische loopbaan achter de rug.

'Ik heb nooit faalangst gekend en probeer altijd lekker te voetballen en te laten zien wat ik kan. Vrijuit, onbevangen. Dat onvoorspelbare moet je blijven houden, ook omdat het een wapen is. Ik ga ervan uit dat ik ook op Stamford Bridge mijn onbevangenheid kan bewaren. Ik hoop dat het jongensboek nog veel hoofdstukken heeft.'

Toen je onlangs geblesseerd was zat je met Jordi Hoogstraate op de tribune. Jullie waren dalenten van Groningen. De een tekent voor Chelsea, de ander heeft bij PSV psychische problemen en voetbalt helemaal niet.

'Het is heel vervelend voor Jordi, vooral omdat ik hem goed ken. Toen ze aan het begin van het seizoen vroegen wie densatie zou worden, heb ik hem genoemd. Hij is op de weg terug en ik hoop dat hij binnen een paar maanden weer met ons op het veld staat. Het is moeilijk om hem te helpen. Hij moet zelf opkrabbelen. Het enige wat je kunt doen is praten, steunen en een keertje wat afspreken.'

In het Nederlands elftal scoorde je tegen de Amerikanen, tijdens het eerste oefenduel op weg naar Euro 2004.

'Voor mij was het een belangrijke wedstrijd omdat het mijn eerste in het basiselftal was. Het m gebeuren en ik maakte nog een goal ook in de tweede helft. Heerlijk.

'Ook met PSV tegen Perugia ging het best aardig, maar toch waren er twee momenten waarop ik de actie iets te ver doorzette.'Met dat soort momenten ben ik bezig. Het zal nog vaak fout gaan, maar ik moet zorgen dat het overzicht steeds beter wordt.

Meer over