Lekker blijven zitten

De muziek en de tv-commercial: het is de bedoeling dat ze elkaar versterken, maar soms ontstijgt het liedje de reclame....

Nummer: Let's Stick Together

Artiest: Bryan Ferry

Reclame: OZ Verzekeringen

Cd: Let's Stick Together

Door de komst van het nieuwe zorgstelsel adverteren verzekeraars zicheen ongeluk. Veel proberen klanten van anderen weg te lokken met goedkopepremies of uitgebreide pakketten. Maar er is er ook een die het liefstalles bij het oude laat: OZ. 'Ik blijf', zeggen mensen in de reclamespot.Het idee wordt gewekt dat het gewoon gezellig is, lekker blijven zittenwaar je zit. Ter illustratie klinkt het nummer Let's Stick Together van devoormalige zanger van Roxy Music, Bryan Ferry. Hij had er een hit mee in1976. Het is afkomstig van zijn gelijknamige, derde soloplaat met coversen herinterpretaties van Roxy Music-hits.

Het is een echt feestnummer met een scheurende saxriff en -solo, eendoorstompende bluesrockbeat en de karakteristieke coole bravourezang metopen strottehoofd van Ferry. De zelfverzekerde muziek vormt een contrastmet de tekst, een smeekbede aan een geliefde of ze maar alsjeblieft wilblijven, al is het maar voor de kinderen: 'Then if you're stuck for awhile, consider our child/ How can it be happy without its mam and pa/Let's stick together, c'mon c'mon let's stick together/ You know we madea vow to leave one another never.'

Let's Stick Together is geschreven door de blueszanger Wilbur Harrison.Hij werd in 1960 even wereldberoemd met de knaller Kansas City. Twee jaarlater kwam hij met dit nummer als opvolger, maar de single sloeg niet aan.In 1969 had hij meer succes toen hij het lied, om gedoe met zijn vorigeplatenbaas te voorkomen, uitbracht onder de titel Let's Work Together. Zoheten ook de covers van onder meer John Lee Hooker & Canned Heat en BobDylan.

In Bryan Ferry's videoclip van Let's Stick Together figureerde zijnvriendin Jerry Hall. De vrolijke kreet auwauwau! die ze in de videoclipuitslaakt, werd in werkelijkheid gezongen door een van Ferry'sachtergrondzangeressen.

Ferry had Hall ontmoet toen ze poseerde voor de cover van de RoxyMusic-plaat Siren. De blauwe verf waarin ze op de cover staat, ging ermoeilijk af; Ferry nam haar mee naar huis om te helpen het eraf te wassen.Ze kregen een relatie, maar terwijl Ferry op tournee was, ging zetegelijkertijd met Mick Jagger. Hall koos uiteindelijk voor de zanger vande Rolling Stones, wat Ferry weer inspireerde tot de verloren-liefde-lp TheBride Stripped Bare.

Koen Schouten

Meer over