Lek radioactief water Fukushima gestopt

Arbeiders in Japan zijn er in geslaagd het lek te dichten in de zwaar beschadigde kerncentrale Fukushima I waardoor radioactief besmet water in zee stroomde. Dat meldden de Japanse persbureaus Kyodo en Jiji woensdag.

ANP
Fukushima. Beeld epa
Fukushima.Beeld epa

De problemen zijn daarmee overigens nog lang niet voorbij. Tepco, de eigenaar van de kerncentrale, liet weten door te gaan met het lozen van radioactief besmet water in zee wegens een gebrek aan opslagcapaciteit.

Fukushima I, ongeveer 250 kilometer ten noorden van de Japanse hoofdstad Tokio, kampt met grote problemen door de zware aardbeving en de verwoestende tsunami die Japan op 11 maart troffen. Circa 28.000 mensen staan op de lijst van doden en vermisten.

Behuizing
In de betonnen behuizing van reactor 2 van de kerncentrale in Fukushima ontstond een scheur van 20 centimeter. De lekkage werd zaterdag ontdekt. In de afgelopen dagen mislukte een reeks pogingen om de lekkage te stoppen, onder meer met behulp van cement.

De laatste poging, waarbij een chemische substantie in de bodem rond het lek werd gespoten, had uiteindelijk wel succes. 'De lekkages namen gisteren af, nadat we een mix van vloeibaar glas en een hardingsmiddel hadden geïnjecteerd. Nu is het helemaal gestopt', aldus een woordvoerder van Tepco.

Blootstelling
De hoeveelheid radioactief jodium in het zeewater bij Fukushima I is op sommige plaatsen 4800 keer zo hoog als wettelijk toegestaan. Blootstelling aan grote hoeveelheden Jodium-131 kan leiden tot ziektes als schildklierkanker.

Er zijn al vissen gevangen die radioactief besmet bleken te zijn. De Japanse overheid overweegt voor het eerst sinds het begin van de crisis een verbod op het eten van vis uit de wateren rond Fukushima. Milieuorganisaties maken zich grote zorgen over het besmette zeewater als gevolg van de nucleaire crisis, de ergste sinds de ramp met de kerncentrale in Tsjernobyl in 1986.

Compensatie
Een regeringswoordvoerder heeft gezegd dat mensen die hun brood verdienen met visvangst in de wateren rond Fukushima, snel compensatie moeten krijgen voor de inkomsten die zij mislopen door de kernramp die zich daar afspeelt. Dat meldt het persbureau Kyodo.

Door de problemen bij de kerncentrale Fukushima I, die op 11 maart getroffen werd door een zware aardbeving en een tsunami, is veel radioactief besmet water in zee gelekt. Bovendien zijn de afgelopen dagen duizenden tonnen vervuild water bewust in de oceaan geloosd om opslagruimte vrij te maken voor nog zwaarder vervuild water.

Tepco heeft al een voorlopige schaderegeling aangekondigd voor bewoners en boeren in de directe omgeving van Fukushima. De regering wil dat er ook voor vissers zo'n voorziening komt.

Weer naar school
Kinderen in Fukushima zijn woensdag weer naar school gegaan, voor het eerst sinds de aardbeving en tsunami. Dat meldden lokale media in Japan woensdag. Het gaat om basisscholieren die zijn geëvacueerd uit de omgeving van de kerncentrale Zij verblijven met hun families in opvangcentra sinds het begin van de nucleaire en humanitaire crisis.

De kinderen volgen nu onderwijs in scholen in de stad Fukushima. De scholen hebben extra docenten toegewezen gekregen in verband met de toestroom van kinderen uit het rampgebied.

Meer over