Lek hypotheekaftrek: misser of sluwe tactiek?

DEN HAAG - Het lijkt erop dat Mark Rutte, Diederik Samsom, Jeroen Dijsselbloem en Stef Blok elkaar tijdens de onderhandelingen geen kunstjes hebben geflikt met lekken naar de media. De radiostilte is tot een paar dagen geleden behoorlijk gehandhaafd.

Pas afgelopen vrijdag werd incidenteel gedruppel (wietpas afgeschaft, twaalf ministers) een forse lekkage en volgde nieuws over de samenstelling van de regeringsploeg en hervormingen in de zorg, op de arbeidsmarkt en in het openbaar bestuur. Jeanine Hennis-Plasschaert op Defensie was nog in het weekend een nieuwtje.

Het regeerakkoord zat maandagmiddag nog boordevol nieuws. Maar één primeur, de hoofdprijs, was er eerder wel degelijk. Vrijdagochtend kopte De Telegraaf: 'Kiezersbedrog VVD'. Onderkop: 'Bestaande hypotheekaftrek gaat eraan in regeerakkoord'. Collega's van andere media keken afgunstig op.

Dat einde van die aftrek zat eraan te komen; de VVD-top concludeerde intern al jaren terug dat de aftrek ten minste drastisch moest worden afgebouwd. Maar de kiezers, juist die van de VVD, waren zeer gehecht aan hun teruggaaf. Dus was de vraag al jaren: hoe brengen we dit en wanneer?

Dit was ongeveer de slechtste manier op het één na slechtste moment: een dergelijke kop op de voorpagina van De Telegraaf en dat midden in een radiostilte. Het allerslechtste moment was natuurlijk kort voor de verkiezingen geweest, die de VVD dan geheid had verloren.

Balen voor de VVD, was de eerste interpretatie van de primeur. Lekken ze zelf naar hun lijfkrant, in een poging de schok van de koerswending wat te faseren en te verzachten, krijgen ze hem recht in de snufferd terug! Net goed voor die lekkende VVD'ers, dacht de gepasseerde concurrentie.

Toen het gegniffel al te luid werd, begonnen vanuit de VVD andere geluiden te klinken. De liberalen waren juist heel erg slim te werk gegaan, luidde die versie: Rutte en Blok hebben enorm goed onderhandeld. Zo goed, dat de Kamerfractie van coalitiepartner PvdA en de achterban van de sociaal-democraten bij de presentatie weleens zouden kunnen gaan dwarsliggen.

Ook Diederik Samsom moest 'heel' blijven, zeiden de liberalen nu, anders valt er weinig te regeren. En dus hadden ze het nieuws over de hypotheekrenteaftrek doorgespeeld om te laten zien dat ook de VVD pijn leed.

Interessant. Maar is het waar?

undefined

Meer over