Leids Treinreisbureau verrast door toeloop

Anderhalve maand na de opening is Helmut Brall nog steeds overdonderd. Zijn Treinreiswinkel in Leiden heeft niet geadverteerd, heeft geen enkele krant getipt en toch is het er druk vanaf het moment dat de winkeldeur van het slot ging....

'Het verwondert me hoeveel mensen verre reizen maken met de trein', zegt Brall. De eerste dag meldden zich acht klanten en dat is intussen opgelopen tot tien à twintig per dag. Omdat nog niet alle techniek in huis was om kaartjes te printen, hadden Bralls enige collega en hijzelf het knap druk.

Brall (45, hij werkte onder meer dertien jaar bij het NBBS) loopt al twee of drie jaar rond met het idee om een bureau op te zetten dat gespecialiseerd is in treinreizen, eventueel in combinatie met een bootreis. Hij overtroeft Jules Verne met een once in a lifetime experience: een reis om de wereld in veertig dagen.

Hij heeft voor de start van zijn bedrijf de introductie van de euro afgewacht. Dat maakt het reizen overzichtelijker, hoewel een deel van zijn aanbod zich buiten de eurolanden voltrekt.

Op de winkel komen twee groepen af: jonge reizigers en juist de wat oudere. Wandelaars zijn een belangrijke doelgroep en fietsers zijn volgens Brall 'een heel grote groep'. Los daarvan zijn er klanten die een autoslaaptrein zoeken.

Meer over