Nieuws

Leiders staatsgreep Soedan laten vier opgepakte ministers vrij

De militaire machthebbers in Soedan hebben vier ministers vrijgelaten die waren gevangengenomen bij de staatsgreep eind vorige maand. De stap kwam na een ontmoeting donderdag tussen legerleider Abdel Fatah al-Burhan en de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres.

Redactie
Duizenden mensen betoogden zaterdag in de Soedanese hoofdstad Khartoum tegen de militaire staatsgreep in het land. Beeld AP
Duizenden mensen betoogden zaterdag in de Soedanese hoofdstad Khartoum tegen de militaire staatsgreep in het land.Beeld AP

De vrijgelaten ministers zijn die van Telecommunicatie, Handel, Informatie en Jeugd en Sport. Guterres herhaalde ook zijn oproep om premier Abdullah Hamduk vrij te laten, die onder huisarrest zit, en om de afgezette overgangsregering te herstellen. In een telefoongesprek met generaal Burhan vroeg de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken donderdag om hetzelfde, zo staat in een verklaring van het Amerikaanse ministerie.

Het leger in Soedan, een van de grootste landen in Afrika, pakte 25 oktober premier Hamduk op en riep de noodtoestand uit. Volgens het leger was de machtsgreep nodig om een burgeroorlog te vermijden. Hamduk stond aan het hoofd van een coalitie van burgers en militairen die Soedan zou moeten leiden naar vrije verkiezingen. Ook andere politici en activisten die een belangrijke rol speelden in de overgangsregering werden gearresteerd. Velen van hen zitten nog vast.

Afgelopen weekend gingen tienduizenden mensen de straat op uit protest tegen de staatsgreep. Daarbij vielen meerdere doden, toen soldaten op demonstranten schoten. In 2019 werd na massaprotesten dictator Omar al-Bashir afgezet, die Soedan dertig jaar lang met harde hand regeerde.

Meer over