Leiders Sharia4Belgium veroordeeld tot jaren cel

De rechtbank in Antwerpen heeft vandaag zware celstraffen opgelegd aan de leiders van de opgedoekte radicale moslimbeweging Sharia4Belgium. De leider Fouad Belkacum gaat voor 12 jaar achter de tralies. Syriëganger Jejoen Bontinck, wiens zaak het afgelopen jaar veel publiciteit kreeg via zijn vader, kreeg 40 maanden voorwaardelijk.

Redactie
Fouad Belkacem. Beeld anp
Fouad Belkacem.Beeld anp

De zwaarste straffen werden uitgedeeld aan de leiders van de beweging die in Syrië streden. Zij kregen 15 jaar cel opgelegd. Van de 46 verdachten werd slechts een persoon vrijgesproken: de moeder van een verdachte, die haar zoon geld zou hebben gestuurd. Tegen alle beklaagden is onmiddelijke aanhouding geëist.

De rechtbank oordeelde dat de Syrische groepen waarbij veel Belgische jihadisten zich aansluiten, ontegenzeggelijk een terroristische aard hebben. Ook Sharia4Belgium had volgens de rechter een terroristisch doel, namelijk het tot stand brengen van een islamitische staat middels een gewapende strijd. De leiders van Shariah4Belgium indoctrineerden bovendien Belgische jongeren om hen op zo'n strijd voor te bereiden. De zware straffen waren dan ook het gevolg van 'bijzonder ernstige omstandigheden. Sharia4Belgium kwam aan de democratische verworvenheden.'

Volgens de Antwerpse rechtbank zouden er voldoende bewijzen zijn dat Belkacem deel uitmaakte en leiding gaf aan een terroristische organisatie. De uiteindelijke straf van 12 jaar is lager dan de eis van het Openbaar Ministerie. Het OM wilde dat Belkacem vijftien jaar cel en een boete van 30.000 euro zou krijgen.

De verdediging van Belkacem pleitte voor vrijspraak. Sharia4Belgium zou volgens hen geen terreurgroep zijn en Belkacem geen leider. Volgens hen is in België sprake van een hetze.

Een ongeïdentificeerde man komt aan bij het proces tegen Sharia4Belgium. Beeld belga
Een ongeïdentificeerde man komt aan bij het proces tegen Sharia4Belgium.Beeld belga
Jejoen Bontinck. Beeld belga
Jejoen Bontinck.Beeld belga

Bontinck

Jejoen Bontinck, de Syriëganger die door zijn vader werd teruggehaald, werd vandaag veroordeeld tot 40 maanden voorwaardelijk en een geldboete van 5 duizend euro, ondanks het feit dat hij belastende verklaringen tegen enkele leden van de beweging aflegde. Hij krijgt hiermee de minst zware straf.

Volgens de rechtbank was hij geïndoctrineerd om aan de strijd van IS deel te nemen, maar niet gehersenspoeld. De rechtbank acht hem zelf verantwoordelijk voor zijn daden, waaronder het vertrek naar Syrië.

Bontinck's vader Dimitri is tevreden met de uitspraak en ziet geen reden om in beroep te gaan, meldt VTM nieuws. 'Wij zijn tevreden mensen', reageerde hij na het proces.

Betrouwbaarheid

Jejoen Bontinck was kroongetuige én verdachte in het proces. Maar hoe betrouwbaar is hij? U leest het hier.

Scepsis

Hoewel veel hoge straffen zijn gegeven, is het nog maar de vraag hoeveel veroordeelden ook echt achter de tralies zullen verdwijnen. Van de 45 veroordeelden zijn er namelijk maar zeven op dit moment in België. Van deze zeven kregen slechts twee een celstraf opgelegd: Fouad Belkacem en Mohamed El Yousoufi. De overige vijf veroordeelden kregen voorwaardelijke straffen.

De 38 veroordeelden die zich niet in België bevinden, strijden op dit moment in Syrië. Hoeveel van hen nog in leven zijn, is niet duidelijk, maar vermoed wordt dat het grootste gedeelte van hen is overleden.

Meer over