Leiders Kosovaars bevrijdingsleger handelden in organen

BELGRADO - Leiders van het Kosovo Bevrijdingsleger (UÇK) hebben in 1999 mensen laten ontvoeren naar Albanië alwaar hun organen werden verwijderd om te worden verkocht. Omroep B92 in Belgrado meldde dinsdag dat de rapporteur van de Raad van Europa Dick Marti dat schrijft in een rapport dat donderdag zal worden behandeld in de commissie voor de mensenrechten van de Raad. Over deze kwestie deden al jarenlang hardnekkige geruchten de ronde, maar tot nu toe was er geen duidelijk bewijs.

Volgens Marty, voormalig officier van justitie in Zwitserland, geeft het door hem gevonden bewijsmateriaal aan dat Serviërs, maar ook Albanezen, gevangen werden gehouden in geheime gevangenissen in Noord-Albanië. Daar werden de slachtoffers onmenselijk behandeld en vernederd alvorens hun organen werden verwijderd en zij spoorloos verdwenen, aldus het rapport.

Bewijsmateriaal
In zijn rapport bekritiseert Marty onder meer de NAVO-troepenmacht in Kosovo die in deze zaak over bewijsmateriaal beschikte, maar niets ondernam om het verder uit te zoeken. Bewijzen waren er zelfs al in 2000, aldus Marti, maar de internationale machthebbers in Kosovo vonden het niet nodig om de kwestie grondig te onderzoeken.

Als de commissie voor de mensenrechten het rapport van Marti goedkeurt, wordt het in januari behandeld door het parlement van de Raad van Europa.

undefined

Meer over