Leider van Al Qa’ida in Irak waarschijnlijk toch niet dood

Het Amerikaanse leger acht het ‘hoogst onwaarschijnlijk’ dat de nieuwe leider van Al Qa’ida in Irak, Abu Ayyuf al Masri, bij een aanval is gedood....

AFP en AP BAGDAD

Legerwoordvoerder Barry Johnson zei dat bij de aanval in de provincie Anbar verscheidene vermoedelijke Al Qa’ida-leden werden gedood. ‘Wij dachten dat Al Masri onder hen kon zijn, maar bij nadere analyse stelden wij vast dat dit hoogst onwaarschijnlijk is.’

De Iraakse onderminister van Binnenlandse Zaken Hussein Kamal zei dat wordt geprobeerd de identiteit van de doden aan de hand van DNA-profielen te achterhalen. Maar de Iraakse autoriteiten achten het eveneens onwaarschijnlijk dat Al Masri is gedood.

Volgens Kamal heeft de aanval twee dagen geleden plaatsgehad. Arabische tv-zenders hadden gemeld dat de gevechten in omgeving van Haditha, een bolwerk van opstandelingen, hadden plaatsgevonden en dat de leider van Al Qa’ida in Irak daar was gedood.

Al Masri, ook bekend als Abu Hamza al Muhajir, werd leider van Al Qa’ida nadat zijn voorganger Abu Musab al Zarqawi op 7 juni bij een Amerikaanse luchtaanval was gedood. Wel zijn twee medewerkers van Al Masri opgepakt, zeggen de Iraakse autoriteiten.

Meer over