'Leider splintergroep Taliban opgepakt door Pakistan'

De leider van de grootste afsplitsingsgroep van de Taliban in Afghanistan, Mullah Mohammed Rasool, is in Pakistan gevangengenomen. Dit meldt de Pakistaanse krant Express Tribune dinsdag op basis van twee hooggeplaatste Talibancommandanten.

Rasool trad in november 2015 aan als leider van een splintergroep. Beeld null
Rasool trad in november 2015 aan als leider van een splintergroep.

Rasool zou Afghanistan zijn ontvlucht en over de grens in Pakistan zijn aangehouden. Wanneer zijn arrestatie heeft plaatsgevonden wilden de twee commandanten, die met de krant op anonieme basis spraken, niet bevestigen.

Sinds de oprichter van de Taliban vorig jaar overleed, is de fundamentalistische beweging verwikkeld in een onderlinge strijd. Rasool leidt een splintergroep die de hoofdtak van de Taliban, nu geleid door Mullah Akhtar Mansoor, de rug heeft toegekeerd. Hij zou zijn uitgewijd naar Pakistan in een poging te ontsnappen aan gevechten in Zuidoost-Afghanistan met de milities van Mansoor, die het offensief op afscheidingsgroeperingen heeft geopend.

'Steun van IS'

Rasool is een oudgediende onder de Taliban. Het is onduidelijk hoeveel steun hij geniet. Een anonieme Taliban-commandant die trouw is aan Mansoor meende eerder dat de groep van Rasool steun heeft gezocht bij Islamitische Staat, omdat Rasool zelf over te weinig strijders beschikt. 'Het is duidelijk dat de groep van Mullah Rasool Akhtar Mansoor het niet alleen aankan, daarom hebben ze IS nodig. Wij zeggen dat al langer en het is nu bewezen.'

IS, dat grote delen van Irak en Syrië in handen heeft, breidt langzaam zijn aanwezigheid in Afghanistan uit. De groep beheerst nu enkele districten in de oostelijke provincie Nangarhar aan de grens met Pakistan en heeft ook voet aan de grond gekregen in Zabul.

Dood Talibanleider

Mullah Omar was 'de bindende kracht van de Taliban'. Lees hier zijn postuum.

Verwarring en verdeeldheid heerst na de dood van Talibanleider Mullah Omar. Zijn opvolger Mansoor is omstreden. Een aantal gefrustreerde Talibanstrijders is overgelopen naar IS.

Meer over