Leider oppositie Guinee wordt premier

De Guinese oppositieleider Jean-Marie Doré is dinsdag benoemd tot interim-premier door de militaire junta die in 2008 de macht greep.

Doré moet een overgangsregering leiden die het Afrikaanse land moet voorbereiden op een terugkeer naar een burgerbewind.

De benoeming van Doré, een jarenlange leider van de oppositie, zou onderdeel zijn van een akkoord dat de leiders van de junta in samenspraak met de president van het buurland Burkina Faso hebben opgesteld.

Herstel
Het plan moet binnen zes maanden leiden tot nieuwe verkiezingen en herstel van het burgerbestuur. Er is ook overeenstemming over een kabinet van dertig leden: tien aanhangers van de partij van coupleider Moussa 'Dadis' Camara, tien vertegenwoordigers van de oppositie en tien partijloze technocraten.

Camara, aan de macht sinds eind 2008, is nog niet hersteld van een aanslag op zijn leven in december toen hij door een medewerker in het hoofd werd geschoten. Sindsdien werd hij verpleegd in Marokko. Tot zijn volledige herstel is collega-couppleger Sekouba Konaté tot interim-president benoemd.

Crisis
De benoeming werd bekend gemaakt na overleg in Burkina Faso tussen de twee juntaleiders. De president van Burkina Faso, Blaise Compaore, bemiddelde bij de besprekingen over de vorming van de interim-regering.

De oppositie en de vakbeweging ijveren al sinds de coup voor een terugkeer naar burgerbestuur. De politieke crisis escaleerde in september vorig jaar toen het leger zo'n 150 demonstranten doodschoot tijdens een demonstratie. De VN houden Camara verantwoordelijk voor het bloedbad.

Meer over