Leider opgepakt van Filipijnse ontvoeringsbende

Na een vuurgevecht op het zuidelijke eilandje Jolo, waarbij hij aan beide benen gewond is geraakt, is de Filipijnse rebellenleider Galib Andang gevangen genomen....

Reuters en AFP

Commandant Robot, de leider van een afdeling van de moslimterreurgroep Abu Sayyaf, verscheen tijdens het maanden durende gijzelingsdrama af en toe op de televisie om kracht bij te zetten aan zijn eisen. Hoewel hij ook politieke eisen stelde aan de regering, was het uiteindelijk de betaling van losgeld waardoor zijn gijzelaars vrijkwamen.

Volgens het hoofd van de Filipijnse strijdkrachten heeft Commandant Robot hem verteld dat hij tien miljoen peso (150 duizend euro) aan losgeld heeft ontvangen, waarvan hij vier miljoen aan zijn drie vrouwen had gegeven.

De Abu Sayyaf-leider werd gepakt kort nadat president Gloria Macapagal-Arroyo had aangekondigd dat doodstraffen die worden uitgesproken tegen drugssmokkelaars en ontvoerders voortaan weer zullen worden voltrokken. Hoewel dit besluit kennelijk tot stand kwam onder druk van de Chinese gemeenschap in de Filipijnen, die de laatste tijd veelvuldig het slachtoffer is geworden van ontvoeringen, wordt aangenomen dat ook Commanant Robot de doodstraf zal krijgen.

Meer over