Leider Namibië walgt van homo's

President Sam Nujoma weet precies wie de vijanden zijn. Homo's, alcohol, het internationale grootkapitaal, Finse missionarissen, journalisten en vrouwen die het aanleggen met buitenlanders....

'De vijand probeert nog steeds terug te komen, met sinistere manoeuvres en trucs zoals lesbiennes, homoseksualiteit en mondialisering', sprak de bejaarde leider van het kleine Namibië het afgelopen weekeinde op een bijeenkomst in de hoofdstad Windhoek. Het feest was ter gelegenheid van de 41ste verjaardag van zijn partij Swapo, de voormalige bevrijdingsbeweging die sinds 1990 het land bestuurt.

De bijna 71-jarige president is volgens Westerse diplomaten in Windhoek met zijn bizarre uitvallen tegen vermeende vijanden steeds meer een risico aan het worden voor de democratische ontwikkeling van Namibië. 'Sam Nujoma is hard bezig een soort Robert Mugabe een karikaturaal hopeloze Afrikaanse leider, die zijn land langzaam maar zeker kapot maakt.'

Nujoma, een voormalig spooremploye met weinig formele opleiding, trok vorige maand al de aandacht met een frontale aanval tegen de kleine homoseksuele gemeenschap in Namibië. Voor een gehoor van studenten zei de Swapo-leider dat homoseksualiteit in zijn land verboden was, en dat de politie iedere homo of lesbo zou 'arresteren, gevangen zetten en deporteren'.

Ian Swartz, een woordvoerder van de lokale homobeweging, zei in een reactie op de tirade van Nujoma dat de Namibische grondwet discriminatie op basis van persoonlijke voorkeuren juist verbiedt. Volgens Swartz maakt de verkettering van homo's onderdeel uit van een gestaag groeiende campagne van de Swapo-top tegen 'kritische en vreemde' elementen in de Namibische samenleving.

Vorige maand kreeg bijvoorbeeld de onafhankelijke krant The Namibian te horen dat ze geen overheidsadvertenties meer krijgt vanwege 'ongefundeerde kritiek op het regeringsbeleid'.

President Nujoma, die twee jaar geleden de grondwet liet veranderden om aan een derde ambtstermijn te kunnen beginnen, liet onlangs weten dat hij 'als het volk erom vraagt' ook nog wel een vierde termijn van vijf jaar ambieert. Daarmee zit hij goed in het voetspoor van zijn goede vriend en collega-homohater, president Robert Mugabe van Zimbabwe, die vorig jaar twintig jaar aan het bewind was.

Meer over