Leider China waarschuwt Noord-Korea

De grote mogendheden China en de Verenigde Staten doen pogingen de spanningen rond Noord-Korea te temperen. De VS hebben een test met een intercontinentale kernraket uitgesteld die voor komende week stond gepland. De proef zou door Noord-Korea als agressie kunnen worden opgevat.

WASHINGTON, PEKING - De nieuwe Chinese president Xi Jinping liet zondag vermanende woorden horen aan het adres van zijn 'protegé', de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Zonder hem bij naam te noemen zei Xi dat geen enkel land de regio in een chaos mag storten.

Het Noord-Koreaanse leger waarschuwde afgelopen week dat het toestemming heeft om de Verenigde Staten aan te vallen met verschillende typen wapens, waaronder nucleaire. Een ongeteste raket werd naar de Koreaanse oostkust verplaatst, wat tot grote onrust in Zuid-Korea leidde. 's Lands hoogste militair heeft besloten een reis naar de VS deze week af te zeggen.

De dreigementen van Kim Jong-un hebben ook in Japan tot bezorgdheid geleid. Het land bereidt zich voor op raketaanvallen, meldde het persbureau Kyodo zondag.

undefined

Meer over