Leider Al Qaida refereert aan samenwerking met IS

Al Qaida-leider Ayman al-Zawahiri, de opvolger van Osama Bin Laden, heeft militante moslimgroepen opgeroepen gezamenlijk op te treden tegen de 'bedreiging' van het Westen en Rusland in Syrië en Irak. Dat zegt hij in een audioboodschap. In het bericht suggereert hij eveneens dat IS en Al Qaida nader tot elkaar zijn gekomen.

Ayman al-Zawahri, leider van Al-Qaida, in een eerdere video waarin hij spreekt vanaf een onbekende locatie. Beeld Reuters
Ayman al-Zawahri, leider van Al-Qaida, in een eerdere video waarin hij spreekt vanaf een onbekende locatie.Beeld Reuters

'De Amerikanen, Russen, Iraniërs, alawieten en Hezbollah coördineren hun oorlog tegen ons. Zijn wij niet in staat om de gevechten tussen onze eigen mensen te stoppen zodat we onze inspanningen tegen hen kunnen richten?' Dat vraagt al-Zawahiri zich af in de opname, die zondag op internet werd gezet.

Russische inmenging Syrië

Het is onduidelijk wanneer de opname precies heeft plaatsgevonden, maar omdat al-Zawahiri refereert aan Russische inmenging in de Syrische oorlog, lijkt het erop dat de opname dateert van na de eerste Russische bombardementen in Syrië. Die vonden plaats op 30 september.

In september werd een opname van al-Zawahiri openbaar gemaakt waarin hij IS en IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi onwettig verklaarde, maar waarin de Al Qaida-leider eveneens zei dat zijn volgelingen IS waar mogelijk zou helpen met vechten tegen de door het Westen geleide anti-IS-coalitie in Irak en Syrië.

Een Russische helikopter in Syrië. Beeld Reuters
Een Russische helikopter in Syrië.Beeld Reuters

Samenwerking IS en Al Qaida

'We hebben te maken met agressie van Amerika, Europa en Rusland, en dus is het aan ons om als één man op te staan, van Oost-Turkestan tot Marokko', aldus al-Zawahri. IS riep eerder al op tot een 'heilige oorlog' tegen zowel Rusland als de Verenigde Staten, in reactie op luchtaanvallen op IS-strijders in Syrië.

Als Al Qaida en IS inderdaad samenwerken, op wat voor manier dan ook, zou dat de pogingen tot het stabiliseren van het Midden-Oosten ernstig in de weg staan.

Meer over