'Leider Al Qaida in Jemen was werkelijk doelwit commando-aanval VS'

De deels mislukte Amerikaanse commando-aanval vorige week in Jemen had als geheime doel een van 's werelds gevaarlijkste terroristen te pakken of te doden. Het doelwit van een elite-eenheid van de US Navy SEAL's was Qassim al-Rimi, de leider van de Al Qaida-tak in Jemen. Dit melden NBC News en CNN. Het Pentagon heeft tot nu toe steeds gezegd dat het doel van de missie het vergaren van inlichtingen was over de operaties van deze terreurgroep.

Redactie
Een Osprey van de Amerikaanse mariniers. Beeld US Department of Defense
Een Osprey van de Amerikaanse mariniers.Beeld US Department of Defense

De operatie was de eerste commando-actie waartoe president Trump opdracht gaf. De aanval van SEAL Team Six, dezelfde elite-eenheid die Osama bin Laden doodde, verliep echter niet zoals gepland.

De commando's werden ontdekt door Al-Rimi's strijders waarna een fel vuurgevecht losbrak. Behalve een van de SEAL's werd ook een onbekend aantal burgers gedood bij de felle vuurgevechten, onder wie vrouwen en kinderen. Ook moest een Osprey-helikopter van 70 miljoen euro worden vernietigd door de VS, na een harde landing, om te voorkomen dat het toestel in handen kwam van de Al Qaida-strijders.

Volgens het Witte Huis en het Pentagon gaf president Trump opdracht tot de aanval om inlichtingen te verzamelen over toekomstige terreuroperaties van 'Al Qaida op het Arabisch Schiereiland'. Deze groep van Al Qaida, die opereert in Jemen en Saoedi-Arabië, wordt al jaren door Washington beschouwd als de gevaarlijkste tak van de terreurgroep. De aanval werd een 'succes' genoemd omdat de SEAL's belangrijke informatie hadden gevonden over de terreurgroep.

Pechmissie

De eerste commando-actie waartoe Donald Trump opdracht gaf, blijkt steeds meer een pechmissie te zijn geweest. 'Vrijwel alles ging verkeerd', moest een Pentagon-functionaris bekennen. Lees dit artikel van Volkskrant-verslaggever Stieven Ramdharie over de geheime operatie van SEAL Team Six.

Geheim doel

Maar volgens Amerikaanse militaire- en inlichtingenfunctionarissen had de omvangrijke operatie, die werd ondersteund door commando's van de Verenigde Arabische Emiraten en Amerikaanse mariniers, een geheim doel: het pakken van Al-Rimi. Hij wordt, na Al Qaida-leider Ayman al-Zawahiri en IS-leider Al-Baghdadi, door de VS beschouwd als de meest gezochte terrorist in de wereld.

Het is onduidelijk of Al-Rimi, die al sinds 2015 de Al Qaida-tak leidt, in het aangevallen kamp was en tijdig wist te vluchten of dat hij een tip kreeg over de operatie. Al-Rimi nam zondag, in een video, Trump flink op de korrel. Hierin noemt hij de Amerikaanse president 'de nieuwe gek van het Witte Huis'.

Volgens de Al Qaida-voorman werden bij de aanval 25 personen gedood door de commando's, onder wie elf vrouwen en kinderen. 'De nieuwe gek van het Witte Huis is door jullie een flinke klap toegebracht tijdens zijn eerste operatie in jullie land', zegt hij tegen zijn aanhangers. Ook noemt hij alle 25 slachtoffers. Onder hen is de 8-jarige Nawar al-Awlaki, dochter van de Amerikaans-Jemenitische geestelijke Anwar al-Awlaki. Deze ideoloog van de Al Qaida-tak in Jemen werd in 2011, als eerste Amerikaan, gedood bij een drone-aanval.

Meer over