Leider Al Qaida in Irak gearresteerd

DUBAI De leider van het terreurnetwerk Al Qaida in Irak, Abu Hamza al-Muhajir, is gearresteerd. Dat heeft het tv-station Al Arabiya in Dubai gemeld op gezag van het Iraakse ministerie van Defensie....

Reuters

Hij zou zijn opgepakt bij een gezamenlijke operatie van Amerikaanse en Iraakse eenheden in de Noord-Iraakse stad Mosul. De Amerikanen verklaarden geen informatie te hebben over het gebeurde.

Al-Muhajir is de opvolger van Abu Musab al-Zarkawi die in juni 2006 werd gedood bij een Amerikaanse luchtaanval. Hij was diens naaste medeweker, op wiens hoofd een beloning van 5 miljoen dollar stond.

De Egyptenaar Al Muhajir is ook bekend onder de naam Abu Ayyab al-Masri. Hij maakte als ‘minister van Defensie’ deel uit van een tien personen tellend ‘kabinet’ dat leiding moest geven aan de ‘Islamitische staat van Irak’. Deze is uitgeroepen door soennitische radicalen en stamhoofden die worden geleid door Abu Omar al-Bagdadi.

Al Muhajir riep vorige maand op tot hernieuwde aanvallen op Amerikaanse strijdkrachten op een geluidsband die een uur duurde. Ook pleitte hij voor de viering van de 4000 ste Amerikaanse dode in Irak. ‘We moeten de verslagen Bush bij die viering betrekken’,aldus Al Muhajir. Reuters

Meer over