Leider Al Qaida hekelt 'kalifaat', ziet wel mogelijke samenwerking

De leider van terreurbeweging Al Qaida, Ayman al-Zawahiri, heeft in een YouTube video beklemtoond dat hij het 'kalifaat' van de Iraakse extremist Abu Bakr al-Baghdadi niet erkent. Baghdadi is de leider van terreurgroep Islamitische Staat (IS). Wel ziet hij mogelijkheden om samen op te trekken tegen de westerse coalitie in Syrië en Irak.

Redactie
Archiefbeeld van Ayman al-Zawahiri Beeld
Archiefbeeld van Ayman al-ZawahiriBeeld

Vanmiddag zette de mediaorganisatie van Al Qaida, As-Sahab, de 45 minuten durende video op YouTube. Er is geen bewegend beeld te zien in het filmpje van de terreurorganisatie, louter een afbeelding met de stem van al-Zawahiri.

De Egyptenaar al-Zawahiri is arts en voormalig politiek gevangene die samen met de Saudiër Osama bin Laden (1957-2011) in Afghanistan in de jaren tachtig de basis legde voor al-Qaeda. Dat is berucht geworden door aanslagen in onder meer Kenia en de VS. De Iraakse jihadist al-Baghdadi voert strijd in het Midden-Oosten met hulp van ex-militairen uit Irak. Het gebied dat zijn jihadisten innemen, noemt hij een islamitische heilstaat, een kalifaat.

Meer over