Nieuws

Leger schiet opnieuw demonstranten dood bij protesten in Myanmar

Bij protesten tegen de militaire coup in Myanmar zijn maandag twee mensen omgekomen. De doden vielen in de noordelijke stad Myitkyina bij confrontaties waarbij ordetroepen met scherp schoten. Video’s op sociale media tonen de lichamen van twee jonge mannen op straat. Drie mensen raakten zwaargewond door scherpschutters die vanaf de daken vuurden.

Een demonstrant gebaart naar ordetroepen terwijl hij met anderen dekking zoekt tijdens protesten in de stad Nyaung U. Beeld AFP
Een demonstrant gebaart naar ordetroepen terwijl hij met anderen dekking zoekt tijdens protesten in de stad Nyaung U.Beeld AFP

Ook elders in Myanmar waren maandag protesten, zoals in de hoofdstad Naypyitaw en de tweede stad Mandalay. In de zuidelijke plaats Dawei werden demonstranten beschermd door de Nationale Karen Unie, een gewapende etnische beweging die al decennia strijd levert met het regeringsleger. In de grootste stad Yangon waren veel fabrieken, winkels en banken gesloten vanwege een algemene staking tegen de coup.

Vrouwen speelden maandag tijdens de demonstraties een hoofdrol, mede vanwege Internationale Vrouwendag. Demonstranten zwaaiden met vlaggen gemaakt uit htamain (vrouwensarongs). Ook werden die boven de straten opgehangen. In Myanmar zou het voor mannen ongeluk brengen om onder waslijnen met vrouwensarongs door te lopen, een traditioneel bijgeloof dat (hopen de activisten) de opmars van ordetroepen kan vertragen.

Nay Chi, een van de organisatoren van de sarongbeweging, omschreef de vrouwelijke activisten tegenover persbureau Reuters als revolutionairen. ‘Onze mensen zijn ongewapend maar wijs. Ze (de militairen, red.) proberen ons met angst te onderwerpen, maar wij zullen ons tegen die angst teweerstellen’, aldus Na Chi.

Onrustig weekeinde

De protesten van maandag volgden op een onrustig weekeinde waarbij volgens de Verenigde Naties op zondag zeker 18 doden vielen. Tot nu toe zijn bij de protesten tegen de coup van 1 februari meer dan vijftig mensen gedood. Leger en politie zeiden maandag 41 mensen te hebben opgepakt. Universiteiten, ziekenhuizen en andere openbare gebouwen werden hiertoe door ordetroepen bezet. Volgens cijfers van de Vereniging voor Hulp aan Politieke Gevangenen zijn sinds het begin van de protesten bijna 1.800 mensen gearresteerd.

Een lokale bestuurder van Aung San Suu Kyi’s Nationale Liga voor Democratie, Khin Maung Latt, stierf zondag in een politiecel. Volgens de afgezette NLD-parlementariër Ba Myo Thein zouden berichten over verwondingen aan hoofd en lichaam van Khin erop wijzen dat hij gemarteld was. Leger en politie weigerden commentaar.

Negen landelijke vakbonden in sectoren als de bouw, de landbouw en de industrie riepen dit weekend alle inwoners van Myanmar op het werk neer te leggen om de afgezette gekozen burgerregering van Aung San Suu Kyi in ere te herstellen. Als we de economie laten doordraaien zullen de militairen daarvan profiteren, aldus een oproep van de vakbonden. ‘Nu is het tijd om in actie te komen en onze democratie te verdedigen.’

Coup

Het Myanmarese leger onder leiding van generaal Min Aung Hlaing zette de burgerregering van Suu Kyi op 1 februari af via een op dat moment geweldloze coup. De militairen deden dit naar eigen zeggen omdat er bij de laatste algemene verkiezingen in november, waarbij Suu Kyi’s NLD een overweldigende meerderheid behaalde, op grote schaal zou zijn gefraudeerd, iets wat door internationale waarnemers wordt ontkend. De coup maakte een einde aan bijna tien jaar van voorzichtige democratisering na decennia militaire dictatuur.

Veel westerse landen en internationale niet-gouvernementele organisaties stelden sancties in tegen de militaire leiders van Myanmar, vanwege de militaire coup en de gewelddadige pogingen van het leger om de straatprotesten tegen die coup de kop in te drukken. Maandag maakte Australië bekend dat het zijn militaire samenwerking met Myanmar en zijn humanitaire hulp aan het land opschort. Daarbij speelt mee dat de autoriteiten in Myanmar een Australisch staatsburger (economisch regeringsadviseur Sean Turnell) vasthouden.

Meer over