Leger schiet in Deraa weer betogers dood

Minstens zestien personen zijn vrijdag in en rond de zuidelijke stad Deraa doodgeschoten door Syrische veiligheidstroepen. Een mensenrechtenactivist in de stad heeft dit meegedeeld aan het persbureau AFP. Tientallen burgers zouden gewond zijn geraakt. Volgens het Syrische leger zijn in Deraa vier militairen gedood door terroristen.

BEIROET - Duizenden inwoners van omringende dorpen trokken vrijdag naar Deraa om te betogen en om de inwoners van de stad, die sinds maandag wordt bezet door duizenden soldaten, te voorzien van voedsel en andere hulp, volgens de activist. Op twee toegangswegen werden de dorpelingen onder vuur genomen.

In een ziekenhuis in Tafas, 12 kilometer ten noordwesten van Deraa, werden vijftien met kogels doorzeefde lichamen binnengebracht, volgens een bron in het ziekenhuis.

De demonstraties tegen het regime van president Bashar al-Assad begonnen half maart in Deraa; sindsdien vormt de stad het zwaartepunt van de protesten in Syrië.

In en rond de stad Homs, een industriestad in het midden van het land, werden vrijdag negen mensen doodgeschoten door ordetroepen, zo vernam AFP van een activist ter plekke. Duizenden betogers buiten Homs riepen 'Dag Bashar! We zien je weer in Den Haag', een verwijzing naar het aldaar gevestigde Internationaal Strafhof.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken werden in Homs drie politiemensen doodgeschoten door terroristen.

Tegenstanders van het regime hadden vrijdag op Facebook opnieuw opgeroepen tot een nationale 'dag van woede', en van solidariteit met de inwoners van Deraa. 'O groot Syrisch leger, hef de blokkade van Deraa op!', riepen betogers in Barzeh, een buitenwijk van de hoofdstad Damascus, zo was te zien op een filmpje op YouTube. In de centrale wijk Midan marcheerden ongeveer vijfhonderd mensen. Zij riepen 'God, Syrië en vrijheid'.

Volgens mensenrechtenactivisten werd ook in Damascus op betogers geschoten. Andere demonstraties weren gemeld uit onder meer de steden Banias, Latakia, Raqqa, Hama en Qamishli. In totaal zouden vrijdag in Syrië minstens 42 burgers zijn omgekomen.

Het meeste geweld vond vrijdag waarschijnlijk opnieuw plaats in en rond Deraa. Gevluchte inwoners deden vrijdag aan de Jordaanse kant van de grens verslag van de toestand in de stad. 'Er is voortdurend geweervuur te horen', zei een man die zijn naam niet durfde noemen. 'Mensen die naar buiten gaan, worden neergeschoten door sluipschutters.' Veel inwoners van Deraa durfden hun huis niet te verlaten.

undefined

Meer over