Leger Pakistan waarschuwt na doden bij demonstraties

Het Pakistaanse leger heeft na botsingen tussen antiregeringsbetogers en de politie in Islamabad zijn 'ernstige zorg' uitgesproken over de 'gewelddadige wending' die de protesten tegen premier Nawaz Sharif hebben genomen. Bij de gevechten zaterdagavond en -nacht kwamen drie mensen om het leven en raakten er bijna vierhonderd gewond.

Redactie
Een demonstratie in Pakistan Beeld afp
Een demonstratie in PakistanBeeld afp

'Verder gebruik van geweld zal het probleem alleen maar erger maken', liet het leger gisteravond in een verklaring weten. Het riep de politieke leiders op hun geschillen snel op te lossen.

Oppositiepoliticus Imran Khan en de Canadees-Pakistaanse geestelijke Tahir-ul-Qadri zijn elk met duizenden aanhangers naar de hoofdstad opgetrokken. Ze demonstreren daar al twee weken voor het aftreden van Sharif, die ze ervan beschuldigen vorig jaar door verkiezingsfraude aan de macht te zijn gekomen.

Traangas en rubberkogels
Tot zaterdag verliepen de protesten vreedzaam. Dat veranderde toen betogers optrokken naar de residentie van de premier en begonnen te sjorren aan barricades van scheepscontainers. De politie schoot traangas en rubberkogels af om de demonstranten te verspreiden. Honderden mensen werden opgepakt.

Gisteravond verzamelden demonstranten zich opnieuw. Volgens de politie hadden sommigen schilden van de politie afhandig gemaakt en stonden ze te zwaaien met ijzeren staven, houten knuppels en stenen.

'Staat van beleg'
Premier Sharif riep zijn belangrijkste adviseurs bij zich en liet weten dat hij voor dinsdag een gezamenlijke zitting van beide kamers van het parlement uitschrijft om de crisis te bespreken. Zijn regering veroordeelde 'de aanval op symbolen van de staat door twee politieke partijen' en noemde het geweld 'ondemocratisch en ongrondwettelijk'. In een verklaring sprak de regering haar waardering uit voor de inspanningen van de politie en de veiligheidstroepen 'om zulke daden tegen te gaan'.

De regering riep Khan en Qadri op om rond de tafel te zitten en te praten over een oplossing. Geen van beiden leek echter geneigd daar op in te gaan. 'Het is nu de dood of de vrijheid', zei Khan. 'Wij vertrekken niet zonder het aftreden van Nawaz Sharif.' Evenals Qadri riep hij meer mensen op de straat op te gaan om hen te steunen. Maar ook binnen de partij van Khan lijken sommigen nu te vrezen dat de toestand uit de hand loopt. Zo waarschuwde Javed Hashmi, de voorzitter van Khans Tehreek-e-Insaf partij, dat de staat van beleg dreigt.

Meer over