Leger Pakistan vindt aantal vluchttunnels

Pakistaanse troepen hebben in Noord-Pakistan een anderhalve kilometer lange tunnel ontdekt in een dorp waar de afgelopen dagen fel is gevochten....

Dat heeft de Pakistaanse generaal Mahmood Shah maandag verklaard. De tunnel bevond zich onder een afgelegen dorpje waar circa vijfhonderd leden van Al Qa'ida zich hadden verschanst in een lemen fort toen ze door het leger werden omsingeld. De tunnel kwam uit bij een twee kilometer verderop gelegen droge rivierbedding.

Volgens de autoriteiten begon de tunnel onder de huizen van twee stamoudsten naar wie het Pakistaanse leger op zoek was. Zo stuitten de militairen in het stadje Kaloosha, vijftien kilometer vna de Afghaanse grens, op een tunnel die een langte had van twee kilometer. Ook deze leidde naar een droge rivierbedding die uitkomt bij het woeste gebergte aan de grens.

Omdat de aanleg van deze tunnels maandenlang moet hebben geduurd, denken de autoriteiten dat hooggeplaatste leden van Al Qa'ida zich in het gebied ophouden. De betreffende streek, Zuid-Waziristan, wordt beschouwd als een voor de hand liggende plaats voor Osama bin Laden en zijn rechterhand Ayman Al Zawahiri.

Het Pakistaanser leger is vorige week een offensief begonnen tegen enkele honderden stamleden die ervan werden verdacht een schuilplaats te bieden aan Al Qa'idastrijders. Het ging om een van de grootste offensieven van het Pakistaanse leger tegen de terreurbeweging.

Meer over