Leger Myanmar 'respecteert verkiezingsuitslag'

Het Myanmarese leger zal de uitslag van de verkiezingen van aanstaande zondag eerbiedigen. Dat heeft scheidend president Thein Sein, die door het leger in het zadel is geholpen, verzekerd.

Een stem wordt uitgebracht in Mandalay, Myanmar Beeld ap
Een stem wordt uitgebracht in Mandalay, MyanmarBeeld ap

De internationale gemeenschap maakt zich zorgen over de verkiezingen, die naar verwachting worden gewonnen door de partij van oppositieleidster Aung San Suu Kyi. President Thein Sein probeerde vrijdagavond op televisie de ongerustheid over intimidatie, gesjoemel met het kiesregister, het ontnemen van het stemrecht van de Rohingya-minderheid en de dreiging van ingrijpen van het leger bij een onwelgevallige uitslag weg te nemen.

De vrees voor interventie van het leger in de verkiezingen is te herleiden tot 1990, toen de generale staf weigerde te aanvaarden dat de Nationale Liga voor Democratie (NLD) van Suu Kyi de verkiezingen had gewonnen. De junta besloot zelf de touwtjes weer stevig in handen te nemen, zoals het dat vanaf 1962 ook al had gedaan.

Slechts na zware buitenlandse druk schreven de militairen in 2010 verkiezingen uit, maar die werden door een boycot van de NLD gewonnen door de USDP, een politiek vehikel van het leger. USDP-voorman Thein Sein regeert Myanmar sindsdien.

De oppositie kan op veel steun en enthousiasme rekenen en wint de verkiezingen naar verwachting met overmacht. Dat is echter misschien niet genoeg om de macht in het parlement over te nemen, omdat een kwart van de parlementszetels is gereserveerd voor de krijgsmacht.

Het nieuwe parlement kiest in februari de opvolger van president Thein Sein. Suu Kyi is van dat ambt uitgesloten omdat ze te nauwe banden met het buitenland zou onderhouden. Wijlen haar echtgenoot en haar twee zonen zijn Brits.

Aungs tijd is gekomen, of toch niet?

Dat Aung San Suu Kyi naar verwachting de verkiezingen in Birma gaat winnen, betekent niet dat zij president wordt. Lees hier de analyse van correspondent Michel Maas (+).

Wat de uitslag van de verkiezingen ook zal zijn, voor de Rohingya wordt de situatie in Birma er alleen maar slechter op. Een reportage over de échte verliezers van de Birmese verkiezingen (+).

Meer over