'Leger Irak rukt op richting belangrijke luchtmachtbasis bij Mosul'

Het Iraakse leger rukt op richting een strategische luchtmachtbasis bij Mosul. De regering in Bagdad zei dinsdag dat legereenheden een serie dorpen hebben veroverd op strijders van Islamitische Staat (IS) ten zuiden van Mosul. De tweede stad van Irak is sinds 2014 in handen van IS. Als het Iraakse leger de Qayara-basis veroveren, kan de regering deze gebruiken voor een groot offensief tegen IS in Mosul.

Redactie
De Iraakse minister van Defensie Al-Obaidi, midden, bezoekt troepen die oprukken richting Mosul. Beeld Getty
De Iraakse minister van Defensie Al-Obaidi, midden, bezoekt troepen die oprukken richting Mosul.Beeld Getty

Mosul is het belangrijkste bolwerk van IS, na het Syrische Raqqa. Als IS Mosul verliest, zou dit een flinke klap zijn voor het kalifaat dat de beweging in 2014 uitriep in de veroverde gebieden in Syrië en Irak.

Volgens het ministerie van Defensie slaagde het leger er maandag in IS te verdrijven uit alle zeven dorpen in de regio Haj Ali, zo'n zestig kilometer ten zuiden van Mosul. Het leger begon de operatie in maart maar door het verzet van IS-strijders verliep de opmars sindsdien traag. Het leger werd vanuit de lucht ondersteund door bombardementen van de VS en andere landen uit de internationale coalitie tegen IS.

De dorpen bevinden zich op de oostelijke oever van de Tigris. De Qayara-basis is op de westelijke oever. Volgens een commandant die betrokken was bij de gevechten maandag, vluchtten de IS-strijders met bootjes of zwommen ze naar de overkant. 'Onze informanten in de dorpen zeggen dat ze maandag massaal begonnen te vluchten', aldus de legercommandant.

Terrein

Het leger wil nu wachten op andere eenheden die vanuit het zuiden oprukken richting de belangrijke luchtmachtbasis. Elite-eenheden en twee divisies begonnen vorige maand vanuit een noordelijke oliestad aan een opmars richting Qayara. Premier Abadi heeft gezegd dat Mosul tegen het einde van het jaar moet zijn heroverd op IS.

De verovering van de dorpjes laat zien dat het Iraakse leger, gesteund door sjiitische milities en Koerdische strijders, vooruitgang boekt bij het terugdringen van IS in het noorden. Ook in het westen van het land verliest IS steeds meer terrein. Het leger slaagde in juni erin Falluja te veroveren op IS. Eerder werd het vlakbij gelegen Ramadi, de hoofdstad van de provincie Al-Anbar, ingenomen.

Syrië

Syrië heeft ondertussen een tegenslag te verduren gehad. Een bomaanslag op de Noordoost-Syrische stad Hasaka, die grotendeels in handen is van de Koerdische YPG, heeft dinsdag minstens zestien mensen het leven gekost. Een zelfmoordterrorist op een motorfiets blies zich op voor een bakkerij, meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

Het dodental loopt waarschijnlijk nog op omdat er ook veel zwaargewonden zijn gevallen. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist, maar de verdenking gaat al gauw uit naar IS, dat in het verleden meermalen toesloeg in de omgeving van Hasaka. De stad zelf bleef de afgelopen maanden gespaard. De Koerdische YPG-militie, die het grootste deel van de provincie Hasaka in handen heeft, heeft IS het afgelopen jaar in de verdediging gewongen.

Meer over