Leger en politie in Kinshasa maken zich op voor de finale

De Zaïrese regering heeft een nachtelijk uitgaansverbod afgekondigd voor Kinshasa. Politie en leger zullen gericht op plunderaars schieten. Op de wegen naar de Zaïrese hoofdstad wordt zwaar gevochten....

AP, AFP, Reuter

KINSHASA

Volgens verschillende berichten hebben de rebellen bij hun opmars naar Kinshasa een strategisch belangrijke brug over de Kwango-rivier veroverd. De regeringssoldaten die de brug moesten verdedigen, zouden ver zijn teruggeslagen. Kabila's zoon Joseph, een van de rebellencommandanten in de frontlinie, voorspelt dat Kinshasa binnen enkele dagen zal vallen. In de hoofdstad heeft het regeringsleger op strategische plaatsen posities ingenomen.

Als de leiders van beide strijdende partijen hun afspraken nakomen, zullen Mobutu en Kabila elkaar vandaag ontmoeten aan boord van de ijsbreker Outeniqua. Het schip ligt voor de kust van de Congolese havenstad Pointe Noire. Mandela, die op 4 mei ook al gastheer was tijdens een door Zuid-Afrika gearrangeerde ontmoeting tussen Mobutu en Kabila, acht een vredesregeling voor Zaïre zeer wel mogelijk.

'Ik heb er veel vertrouwen in dat wij vooruitgang zullen boeken', zei de Zuid-Afrikaanse president gisteren op een persconferentie, 'zolang iedereen er zich tenminste van bewust is dat dit niet een op zichzelf staande gebeurtenis, maar een geleidelijk proces is.'

Er is een concept-akkoord opgesteld voor een vreedzame machtsoverdracht in Zaïre en de Zuid-Afrikaanse bemiddelaars gaan er al een beetje van uit dat de tekst vandaag zal worden overgenomen door Mobutu en Kabila.

Ook de Amerikaanse gezant Bill Richardson is optimistisch: 'Ik heb goede hoop op een zachte landing, inclusief machtsoverdracht, voornamelijk vanwege de zeer krachtige, effectieve en vaardige manier waarop Zuid-Afrika de afgelopen twee dagen heeft bemiddeld. '

Kabila zou bereid zijn water bij de wijn te doen. De rebellenleider zei gisteren dat president Mobutu vandaag nog de macht zal moeten overdragen aan zijn beweging. Het hangt van Mobutu af of het al dan niet tot een vredesregeling komt, aldus Kabila. Volhardt de door kanker verzwakte president in zijn positie, dan zal Kinshasa gewapenderhand worden ingenomen.

Het is voor het eerst sinds het begin van de nu zeven maanden durende burgeroorlog dat de Zaïrese regering een uitgaansverbod heeft afgekondigd voor Kinshasa. De maatregel is van kracht tussen acht uur 's avonds en zes uur 's ochtends.

De Verenigde Staten, Frankrijk, België, Groot-Brittannië en Portugal houden in buurland Congo troepen paraat die een snelle evacuatie van westerlingen uit Kinshasa mogelijk moeten maken. De VS en Portugal hebben hun in Zaïre verblijvende onderdanen nogmaals aangeraden het land te verlaten.

De toezichthouder van de federale bank van Zwitserland heeft gisteren toegezegd het lopende onderzoek naar het fortuin van Mobutu te zullen verbreden. Volgens onbevestigde berichten zou de Zaïrese president voor circa acht miljard gulden uit Zaïre hebben getransporteerd, voornamelijk naar Zwitserse banken.

Volgens het VN-kinderfonds Unicef zijn gisteren twee van zijn medewerkers in de Oost-Zaïrese stad Goma ernstig mishandeld door gewapende mannen van Kabila's rebellenleger. De hulpverleners werden geslagen en gestoken met een bajonet. Een van de twee Unicef-medewerkers moest worden opgenomen in het ziekenhuis.

Zie ook pagina 4

Meer over