Leger Algerije doodt zeker 70 extremisten

Het Algerijnse leger heeft de afgelopen dagen bij een offensief tegen moslimextremisten zeker zeventig strijders gedood. Het geweld vond plaats tijdens het bezoek van een missie van de Verenigde Naties, die woensdag in Algiers aankwam en donderdag gesprekken had met de Algerijnse regering....

Reuters

ALGIERS

De delegatie, onder leiding van de Portugese ex-president Mario Soares, zal twee weken in Algerije blijven. Gisteren sprak ze sprak met mensenrechtenactivisten, onafhankelijke journalisten en de politieke oppositie. Een van de onderwerpen die ter sprake kwam was staatsterreur.

'Ik heb met de zes VN-leden over de twee belangrijkste problemen in Algerije gesproken: mensenrechten en terrorisme', zei Ali Yahya Abdelnour, hoofd van een Algerijnse mensenrechtenorganisatie. 'Ik heb verteld over staatsterrorisme, marteling en buitenrechtelijke executies. En over terrorisme van gewapende groepen.'

Assam Yahya, leider van de jeugdbeweging RAJ, zei dat er uitgebreid gesproken was over 'regeringswandaden', onder meer begaan in Kabylië, na de moord op zanger Matoub Lounès in juni.

Yahya zei dat hij de missie volgende week weer zal ontmoeten, om 'hun dossiers te overhandigen van 150 mensen die alleen al in de hoofdstad zijn verdwenen'. Amnesty zegt dat in totaal tweeduizend mensen zijn verdwenen.

Meer over