Leger Algerije claimt dood van GIA-leider

De leider van de Algierse cel van de Gewapende Islamitische Groepen (GIA) is donderdag doodgeschoten. Dit meldde het Algerijnse leger....

AFP, Reuters, The Guardian

ALGIERS

Enkele uren voordat de dood van Flicha werd bekendgemaakt, ontplofte op een vlooienmarkt in Algiers een zware bom, die tien dodelijke slachtoffers en 21 gewonden maakte. De aanslag leek een morbide herinnering dat de fundamentalisten ook in Algiers nog altijd actief zijn, ondanks de dood van hun leider.

Als het nieuws van de dood van Flicha waar is, is dat een belangrijk succes voor de regering. De GIA zijn de meest fanatieke van de Algerijnse islamistische bewegingen, en de 24-jarige Flicha was een van de meest gevreesde en langst dienende commandanten.

De operatie begon woensdagmiddag op de Bouzarea hoogvlakte, en bereikte de volgende dag haar apotheose met de uitroeiing van Flicha en zijn bende. Er zou ook een grote hoeveelheid wapens en bommen zijn gevonden.

Flicha opereerde vooral in de kasba, het fijnmazige oude centrum van Algiers, waar hij geboren was. Hij kende de wijk op zijn duimpje en gebruikte het rioolnet om de veiligheidstroepen te ontlopen. Er stond een prijs van 75 duizend dollar op zijn hoofd. Zijn dood is al vele malen door de Algerijnse kranten gemeld. Ditmaal lijkt het waar. Acht van de tien medestrijders van Flicha zijn al geïdentificeerd.

Probleem voor de regering is echter dat de GIA in autonome cellen opereert, en zodra er een emir sneuvelt, wordt zijn plaats meteen door een ander ingenomen. Doorgaans overleeft een emir niet langer dan een jaar .

De bomaanslag op de rommelmarkt vond plaats vlak voor een grote protestmars die werd georganiseerd door het Front van Socialistische Krachten (FFS), een oppositiepartij die voornamelijk uit Kabylische Berbers bestaat. Tienduizenden mensen demonstreerden tegen de invoering van het Arabisch als officiële taal en het geweld. Vorige maand werd de Kabylische protestzanger Lounès Matoub vermoord.

President Zéroual neemt de woede van de Berbers heel serieus, zeker nadat een mysterieuze 'Gewapende Berberse Beweging' had gezworen de moord op Matoub te wreken en de arabisering te saboteren. Zéroual hield deze week besprekingen met de FFS, maar gaf niet toe aan de eis de arabisering te staken en het Berberse Tamazight een van de officiële talen te maken.

Meer over