'Leger Algerije begint groot offensief tegen islamisten'

Het Algerijnse leger en de politie zijn vorige week een grootscheeps offensief begonnen tegen het fundamentalistisch verzet ten zuidwesten van Algiers....

AFP, Reuter

ALGIERS

Militairen en leden van de door het leger bewapende zelfverdedigingsgroepen zouden op een aantal plaatsen tegelijk aanvallen hebben uitgevoerd op islamistische verzetshaarden. Daarbij zouden zij gebruik maken van zwaar materieel, waaronder helikopters. De troepen zouden in Al-Gouassem een beleg hebben geslagen voor een bastion van het Islamitische Heilsleger (AIS), de gewapende arm van het verboden Islamitische Heilsfront (FIS). Zeker tweehonderd islamisten zouden zijn samengedreven in het hoofdkwartier van de tweede man van het AIS, Ahmed Benaisha. Op Benaisha's hoofd staat een prijs van tachtigduizend dollar.

Volgens de krant Al-Khabar heeft het leger tot de veiligheidsoperatie besloten op grond van inlichtingen van gevangen fundamentalisten. De Algerijnse troepen zouden langzaam terrein winnen in Al-Gouassem, doordat de omgeving bezaaid is met mijnen. De krant Al-Watan meldde dat zeker veertig islamisten zijn gedood.

Het offensief wordt beschouwd als een reactie op de terreurcampagne van het verzet, die sinds 15 mei aan zeker honderd burgers het leven heeft gekost. Het AIS en de Gewapende Islamitische Groep (GIA) pogen de parlementsverkiezingen van 5 juni te saboteren.

President Zéroual hoopt met de parlementsverkiezingen - de eerste sinds 1992 - zijn legitimeit te vergroten. Het verboden FIS heeft tot een boycot van de verkiezingen opgeroepen, waaraan 39 partijen meedoen. Sjeik Nahnah, de leider van de legale islamistische Beweging voor een Vreedzame Samenleving (MSP), dreigde zich gisteren terug te trekken als de lastercampagne tegen hem niet stopt.

Meer over