nieuwspolitie

Lege wegen lokken snelheidsduivels: aantal ingenomen rijbewijzen neemt enorm toe

Het aantal ingenomen rijbewijzen is vorige week enorm toegenomen. Dit niet ondanks, maar juist dankzij de lege wegen. Het hoge aantal wordt veroorzaakt door de fanatiekelingen die van de lege wegen een racebaan maken.

 Een rustige  A1 ter hoogte van Muiden.  Beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen
Een rustige A1 ter hoogte van Muiden.Beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen

Dat meldt een woordvoerder van de politie. Vorige week werden er in totaal 318 rijbewijzen ingenomen. Dat zijn er aanzienlijk meer dan in dezelfde week een jaar eerder, toen er nog 207 rijbewijzen werden ingevorderd. ‘We zien dat mensen veel te hard rijden’, zegt een woordvoerder van de politie. Veel rijbewijzen zijn dan ook afgepakt vanwege snelheidsovertredingen. ‘Een zorgelijke ontwikkeling, want het betekent dat deze bestuurders minimaal 50 kilometer per uur te hard hebben gereden.’

Door de ‘intelligente lockdown’ is het veel rustiger op de wegen en sommige automobilisten lijken dat aan te grijpen om eens lekker gas te geven. Volgens de politie gebeurt dat op zowel provinciale wegen als snelwegen. ‘Je moet niet denken dat we niet controleren, daar gaan we onverminderd mee door’, zegt een woordvoerder. ‘Door dit gedrag breng je jezelf en anderen in direct gevaar.’

Tegelijkertijd met de invoering van de intelligente lockdown, mochten automobilisten overdag op de snelweg nog maar 100 kilometer per uur rijden. Door de stilte op de wegen is het moeilijk in te schatten of die maatregel in grote lijnen goed wordt nageleefd. Het algemene beeld van de politie en Rijkswaterstaat is van wel, maar concrete cijfers over het aantal boetes komen pas in mei.

lees ook

De intelligente lockdown heeft ervoor gezorgd dat de Nederlandse consument aanzienlijk is afgenomen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar: er werd 13 procent minder uitgegeven. ABN Amro verwacht een ‘ongekende krimp’ van de economie.

Hoewel er op de wegen in Nederland meer boetes worden uitgedeeld, hoeft de politie op andere plekken juist veel minder in actie te komen. Een aantal steden van over de hele wereld die als gevaarlijk bekend staan lijken een stuk veiliger te zijn geworden door een afname van drugscriminaliteit en gewapende overvallen.

Elke dag publiceren het RIVM, de ziekenhuizen, wereldgezondheidsorganisatie WHO en allerlei landen cijfers over de uitbraak van het coronavirus. Maar welke cijfers zijn belangrijk? En hoe moeten we ernaar kijken? We zetten de belangrijkste grafieken en kaarten op een rij.

Meer over