Lege stemhokken in Srinagar

Srinagar, Girls High School Gagribal, stembureau 34, 9.45 uur: 'Nee, tot nu toe zijn er geen kiezers komen opdagen', zegt de voorzitter van het stembureau....

Brane, Government High School, stembureau 36, 10.10 uur: 'Er zijn nog geen kiezers geweest.'

Guptaganga, school zonder naam, stembureau 45, 10.30 uur: een kiezer, de eerste vandaag. Zuna, een vrouw van 65. 'Ja, ik stem, het is ons recht, laten we het goed gebruiken.'

De stembureaus in Srinagar, zomerhoofdstad van de Indiase deelstaat Jammu en Kasjmir, zijn om zeven uur opengegaan. Zondag is de eerste dag van de parlementsverkiezingen in India. Maar Zuna is een van de weinigen in Srinagar die van hun kiesrecht gebruik maken. Bewegingen die voor afscheiding van India zijn, hebben een boycot van de verkiezingen georganiseerd. Een effectieve boycot, want ook later op de dag melden de stembureaus een opkomst van slechts een handjevol stemgerechtigden.

Om de boycot kracht bij te zetten is er een driedaagse staking aan toegevoegd. Alle winkels zijn dicht, Srinagar ligt er desolaat bij. Er zijn meer soldaten en agenten dan burgers op straat.

'Elke Kasjmiri die deelneemt aan de Indiase verkiezingen, zal worden behandeld als een verrader', verklaarde de United Jihad Council anderhalve week geleden in Muzaffarabad, de hoofdstad van het Pakistaanse deel van Kasjmir. Deze 'Verenigde Raad voor de Heilige Oorlog' is een koepelorganisatie van veertien islamitische strijdgroepen voor de bevrijding van Kasjmir.

Ook de All Parties Hurriyet Conference heeft opgeroepen tot een boycot, maar zonder dreigende taal te gebruiken. Hurriyet (vrijheid) is de belangrijkste alliantie in Srinagar die strijdt voor het zelfbeschikkingsrecht van de Kasjmiri's. 'We strijden met vreedzame middelen, maar ons doel is hetzelfde als dat van de militanten', zegt voorzitter Syed Ali Shah Geelani.

Blijven de kiezers weg vanwege de dreigementen van de militanten? 'Nee, de intimidatie door de militanten speelt geen rol', zegt dr. M.T. Ashraf, van stembureau 34. 'Ze komen niet omdat ze het niet eens zijn met deze verkiezingen.'

Bomigum Shalimar, stembureaus 46, 47, 48, 10.40 uur: de negende kiezer komt binnen. 'De anderen komen nog wel, de boycot speelt een rol, maar de bedreigingen zijn minder ernstig dan bij voorgaande verkiezingen', zegt M. Aslam Khan, zakenman.

'Die man is familie van Farooq Abdullah', fluistert een principiële niet-stemmer even later. Farooq Abdullah is de weinig geliefde deelstaatpremier. 'Wij hebben geen belang bij deze verkiezingen', zegt een bejaarde man in smetteloos wit. 'De Indiase grondwet is onaanvaardbaar voor ons.'

De een na de ander benadrukt dat er een referendum moet komen, zoals beloofd in de resolutie van de VN van 1949. Kasjmir is de enige Indiase deelstaat met een moslimmeerderheid. Maar de toenmalige (hindoe-)maharadja koos, na enige aarzeling, bij de scheiding van India en Pakistan niet voor het moslimland.

Srinagar, Burnhall School, stembureau 25, 11.30 uur: 33 kiezers. Het is het stembureau van Farooq Abdullah. De premier en zijn familie hebben al gestemd. Ook zoon Omar, die kandidaat is voor de Nationale Conferentie (NC), de regerende partij in J & K. 'Ik ben van kinds af aan fan van de NC', zegt de in een witte sari gehulde Suraiya Ali. Suraiya blijkt een zus van Farooq te zijn. Om 11.35 hebben hier al veertig burgers hun stem uitgebracht. Vergeleken met de andere stembureaus is dat veel, maar het stemburau telt 1326 kiesgerechtigden.

Srinagar, SMD High School, stembureau 21, 12 uur: nog steeds geen kiezers, de leden van het stembureau liggen te slapen. 'Dat is niet omdat we niks te doen hebben, maar omdat we de afgelopen nacht niet hebben geslapen. En vanochtend hebben we ook geen eten en geen thee gekregen', verklaart het hoofd van het stembureau verontwaardigd. 'Twee nachten hadden we een goed onderkomen, maar de afgelopen nacht mochten we niet in het hotel, omdat daar ook het gevoelige stemmateriaal lag.'

Het is duidelijk, de Kasjmiri van het kiesdistrict Srinagar voelen in overgrote meerderheid niets voor de verkiezingen. Omgekeerd speelt de kwestie-Kasjmir in de verkiezingen onverwacht een hoofdrol. Doordat het Indiase leger de afgelopen maanden met succes honderden mosliminfiltranten heeft teruggedreven naar Pakistan, is de populariteit van de regering-Vajpayee in korte tijd enorm toegenomen.

Zoals het er nu naar uitziet zullen de hindoe-nationalistische BJP en haar bondgenoten de verkiezingen met gemak winnen. 'Dat komt niet alleen door de succesvolle Kasjmir-operatie', zegt politicoloog Yogendra Yadav. Hij is verbonden aan het Centre for the Study of Developing Societies in New Delhi. 'Ook de manier waarop de regering in april ten val is gebracht speelt een rol. De mensen kregen de indruk dat de BJP-regering unfair is behandeld door de oppositie, in het bijzonder door de Congrespartij.

'Bovendien is er een splitsing geweest in de Congrespartij op een onaangenaam punt. Vooraanstaande partijleden vonden dat Sonia Gandhi geen premier mocht worden, omdat ze niet in India is geboren.

'Toen kwam de invasie in Kasjmir en', vervolgt Yadav, 'de regering slaagde erin het op een heuse oorlog te laten lijken. Het nationalisme welde aan. De regering ''won'' de oorlog en als je eenmaal de oorlog hebt gewonnen, stelt niemand meer vragen.'

Meer over