Lefgozer Kishna heeft aan tien minuten genoeg

Charles Bromet
Ricardo Kishna van Ajax heeft de 3-1 gescoord en trekt zijn shirt uit wat hem een gele kaart oplevert in de wedstrijd tegen sc Heerenveen. Beeld ANP
Ricardo Kishna van Ajax heeft de 3-1 gescoord en trekt zijn shirt uit wat hem een gele kaart oplevert in de wedstrijd tegen sc Heerenveen.Beeld ANP

Uit de onvoorspelbare talentenvijver die we de eredivisie noemen, kwam zaterdag een in de vergetelheid geraakt exemplaar plots omhoog. Kijk eens, ik ben er nog, zei Ricardo Kishna. Een klein half uur deed de 19-jarige Hagenaar mee, maar het was genoeg om Ajax in de vermakelijke thuiswedstrijd tegen het sterke Heerenveen naar de zege (4-1) te leiden.

Op het moment dat Kishna na 63 minuten in het veld kwam voor de teleurstellende Lasse Schöne, stond Ajax nog met 1-0 achter tegen tien overgebleven spelers van Heerenveen. De ploeg van coach Dwight Lodeweges had kort voor rust een tegenvaller moeten incasseren, doordat aanvaller Luciano Slagveer met zijn tweede gele kaart van het veld was gestuurd. Een harde, maar terechte beslissing van scheidsrechter Kevin Blom.

De hechte Friese organisatie werd daarna pas uit balans gebracht door de entree van de branievolle linksbuiten. Uit een door hem veroorzaakte hoekschop kwam Ajax terug tot 1-1, doordat Daley Sinkgraven de bal onfortuinlijk in zijn eigen doel werkte.

Daarna ging het hard. In de 72ste minuut scoorde Anwar El Ghazi met een volley, nadat Kishna een uitstekende individuele actie had laten volgen door een afgemeten voorzet. Eén minuut daarna was de wedstrijd gespeeld, nadat Stefano Marzo de bal knullig verspeelde aan de watervlugge invaller die koelbloedig bleef en 3-1 maakte.

Tien minuten stond hij op het veld en 0-1 was 3-1 geworden. Het was natuurlijk niet zo handig dat hij zijn doelpunt daarna vierde door zich van zijn shirt te ontdoen, hetgeen hem op een gele kaart kwam te staan. 'Maar laten we het niet groter maken dan het is', zei Kishna. 'Het was geloof ik mijn eerste gele kaart in het profvoetbal.'

null Beeld ANP
Beeld ANP

Bluf

Bovendien verdiende zijn toegift in de 83ste minuut het veel meer om nabesproken te worden. Nadat hij de bal had ontvangen van El Ghazi goochelde Kishna op de achterlijn met de bluf en branie van de ware straatvoetballer. Rechtsback Marzo was er het slachtoffer van.

Weergaloos was de beweging met het linkervoetje achter het standbeen langs. Voordat de verbouwereerde Marzo het in de gaten had was de bal al door zijn benen gespeeld, waarna Kishna lang hem heen flitste. De Ronaldinho-achtige actie leverde geen doelpunt op, maar bij het verlaten van de Arena was dat het moment dat iedere toeschouwer bedwelmd had achtergelaten.

'Het was puur op intuïtie, dat gaat zo snel', zei Kishna. 'Ik wil het publiek graag vermaken. Liever val je bij 3-0 in. Maar nu kon ik belangrijk zijn.' Kort voor tijd maakte Milik nog 4-1 uit een strafschop.

Kishna gaf aan dat hij deze invalbeurt hard nodig had gehad. Hij, het talent dat al maanden tobt met zijn vorm en fitheid, had weer een teken van leven gegeven. 'Het ging niet zo lekker, daar hoop je een keer uit te komen', zei hij zelf. 'Ik doe een stapje extra nu met fysieke arbeid.'

Opvallend was verder dat Kishna werd uitgeroepen tot Ajacied van de wedstrijd, een verkiezing die zoals bekend wordt bepaald door coach Frank de Boer. 'Oh, dat wist ik niet', reageerde de flankspeler. Hij zal er de aanmoediging in hebben gezien om nu verder te gaan op de ingeslagen weg.

Spelbeeld

De vierde opeenvolgende forse competitiezege, na overwinningen tegen Go Ahead Eagles, FC Dordrecht en Cambuur, deed bepaald geen recht aan het spelbeeld. Heerenveen speelde tot de rode kaart van Slagveer namelijk een uitstekende wedstrijd, met de middenvelders Marten de Roon en Joey van den Berg als uitblinkers.

De vroege voorsprong was een schijnbaar onbedoeld juweeltje van de verder zwak spelende Slagveer. Met een soort halve omhaal van de rand van het strafschopgebied sloeg hij na 18 minuten toe.

De bal verdween in de kruising. Zes minuten later had scheidsrechter Blom een strafschop kunnen toekennen, nadat spits Mark Uth ten val was gebracht door Joël Veltman.

Met Veltman is de zwakste Ajacied van zaterdag genoemd. De centrumverdediger is altijd eerlijk en kritisch over zijn eigen fouten. Dan stelt hij weer dat 'zoiets niet mag op dit niveau'. Maar zijn fouten beginnen een hardnekkig karakter te krijgen. Uth, topscorer van Heerenveen met acht doelpunten, had grotere schade kunnen uitrichten.

Bij Heerenveen bleef de mede door Ajax begeerde Sinkgraven een wedstrijd lang anoniem, ook toen het nog elf tegen elf was. Op de vraag of hij dit seizoen nog vaker in de Arena zal spelen, maar dan in het rood-wit, moest Sinkgraven het antwoord schuldig blijven.

Volgens ploeggenoot Van den Berg zou hij niet misstaan bij Ajax. 'Maar dat geldt ook voor mezelf', voegde hij er met een rebelse lach aan toe. 'Daley is een stoïcijnse jongen. Maar als je naam in verband wordt gebracht met zoveel topclubs, doet dat wat met je. Toen we de bus uitkwamen, stond de camera al op hem gericht.'

Waarna Van den Berg zich maar opwierp als adviseur van de pas 19-jarige Sinkgraven. 'Ik denk dat hij er verstandig aan doet het seizoen bij ons af te maken. Ik gun hem die transfer van harte. Maar Daley gaat nog wel heel wat euro's pakken in zijn carrière.'

Meer over