Leesvoer voor wie NAC een manier van leven is

Wie is Jeroen Baldwin? Dat is moeilijk te zeggen. Baldwin is de huisjournalist van NAC, maar hij is, zo lezen we op pagina 235, ook correspondent voor diverse media in Latijnse landen....

Kan dat allemaal zomaar dan? Vreemd is het zeker. Zo stelt hij twee van de Antilliaanse talenten in het voorlaatste hoofdstuk voor aan de lezer. Zij vallen uit de toon in dit boek, dat volstaat met mensen met een eeuwig NAC-hart. Maar dan heb je het stukje over Baldwin dus nog niet gelezen, want dat staat helemaal op het eind.

Is het nodig, een boek over NAC? Wie geen fan is van NAC, zal NAC, a way of life niet snel aanschaffen, al is het alleen maar omdat NAC voor de niet-fans helemaal geen manier van leven is. Maar het boek kan ook geen kwaad. Het geeft inzicht in gewone mensen die van NAC houden. Bovendien: over Ajax is al een hele bibliotheek verschenen. Mag de nummer 3 van afgelopen seizoen zich dan ook te boek laten staven?

Wie komen allemaal aan bod? Je kunt het zo gek niet bedenken. Baldwin kruipt in de huid van NAC-getrouwen van allerlei pluimage. Bestuurslid technische zaken Jacques Visschers vertelt dat hij destijds voor 1500 gulden per jaar prof werd. NAC betaalde 25 gulden per week om hem voor twee trainingen vrij te kopen van zijn andere werkgever. Visschers verloor zijn plezier in voetbal toen hij hardere verdedigers tegenkwam, zoals Laseroms en Israel bij Feyenoord.

Supporter Riny van Groesen lijdt aan verzamelwoede. Hij had op het moment van schrijven 163 NAC-sjaals en kreeg rsi toen hij zijn verzameling NAC-spullen archiveerde. Oud-speler Tamas Petö heeft de naam van de club op een arm laten tatoeëren. Baldwin bedankt hem in het Hongaars: köszönöm Tamas.

Nog meer? We lezen verhalen over cabaretier Guido Weijers, die een lied maakte dat werd geadopteerd door NAC: ‘Als we gaan, dan gaan we met zijn allen.’ We lezen over de omroepster, het hoofd beveiliging, de buschauffeur, de schoonmaakster die een oppas moet regelen als ze de kleedkamers veegt. Het boek is redelijk wijdlopig, waardoor je in het hoofdstuk over stadionomroepster Annie van Hooijdonk een zin tegenkomt als: ‘Ook heb ik Netty Brouwers wel eens vervangen en de NAC-06-lijn gedaan, een nummer waarop je informatie over de club kon krijgen.’ O.

En Janus Oomen, komen we die nog tegen? Tuurlijk, want zonder de voormalige wethouder van Financiën had NAC vermoedelijk niet meer bestaan. Hij kreeg gedaan dat de gemeente de bijna failliete club redde door het stadion te kopen voor ruim 15 miljoen euro. Sindsdien is Oomen een held in Breda en dat begrijpen wij.Willem Vissers

Meer over