Leeson vrijwel zeker uitgeleverd aan Singapore

Duitsland levert Nick Leeson, de effectenhandelaar wiens riskante transacties het einde betekenden voor de Britse bank Barings, in september uit aan Singapore....

Van onze economische redactie

AMSTERDAM

Het verzoek komt dan volgens de Duitse krant Welt am Sonntag medio augustus op het bureau van de minister van Justitie van Hessen, en vervolgens bij de federale regering in Bonn. Dat betekent dat Duitsland Leeson in september op het vliegtuig naar Singapore zal zetten.

De 28-jarige Leeson, die voor Barings in Singapore werkte, verkeek zich op de ontwikkeling van de beurskoersen in Japan en bezorgde de bank daardoor een miljardenverlies. Overname door de Nederlandse ING Groep voorkwam de ondergang van de eeuwenoude bank.

Leeson verzet zich tegen uitlevering aan Singapore, dat de Brit van valsheid in geschifte en bedrog beschuldigt. Hij is bang dat justitie in Singapore hem veel zwaarder zal straffen dan een Britse rechter.

De Bank of Engeland heeft een vernietigend rapport opgesteld over de rol van de leiding van Barings bij het debâcle. De centrale bank speelt de zwarte piet vooral toe aan Peter Norris en Ron Baker, de meerderen van Leeson.

Meer over