Ledenaantal publieke omroep bepaalt rechtstreeks zendtijd

Publieke omroepverenigingen worden vanaf 2010 niet meer verdeeld in A- en B-omroepen. Hun budget en zendtijd wordt in het vervolg direct gekoppeld aan het ledental....

Van onze verslaggever Yvonne Doorduyn

Dat heeft het kabinet vrijdag besloten op voorstel van minister Plasterk van Media. Op dit moment hebben omroepen met meer dan 300 duizend leden een A-status, en geldt de B-status voor verenigingen met meer dan 150 duizend leden. Het budget wordt eens in de vijf jaar bijgesteld.

Plasterk wil met zijn voorstellen ‘de financiële rust terugbrengen in Hilversum’ en ‘de eigenheid van het Nederlandse bestel erkennen en beschermen’.

Hij breekt met het beleid van zijn voorgangster, D66-staatssecretaris Van der Laan. Zij had in het kabinet-Balkenende II grootse plannen met de publieke omroep.

Om de omroepen minder afhankelijk te maken van schommelingen in reclameopbrengsten, investeert Plasterk 50 miljoen euro extra in 2008, oplopend tot 100 miljoen euro in 2011. Een apart budget, tot 15 miljoen euro in 2011, is bestemd voor Nederlands drama. Omroepen die het goed doen bij bepaalde doelgroepen of met bepaalde programma’s, kunnen van de raad van bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) extra geld krijgen. Dit variabele deel van het budget stijgt van 25 naar 30 procent.

Omroepverenigingen moeten daarnaast een gedragscode opstellen om seksuele uitspattingen te beperken. Een speciaal media-expertisecentrum gaat ouders en kinderen – in samenwerking met de Kijkwijzer – adviseren in het verstandig gebruik van media.

CDA-Kamerlid Atsma vindt de nieuwe plannen onnodig. Volgens hem leidt het tot onrust bij de omroepen en extra bureaucratie. De NPO reageerde vrijdag positief. ‘Dit zorgt voor bestuurlijke rust en geeft ons meer financiële armslag’, aldus een woordvoerder.

Meer over