NieuwsVerenigde Staten

Leden extreem-rechtse militie gearresteerd nadat man neergeschoten was bij Black Lives Matter-protest

De politie in de staat New Mexico heeft leden van een ultrarechtse militie gearresteerd nadat een man was neergeschoten bij een confrontatie tussen de militieleden en betogers.

Omstanders helpen de neergeschoten man, op een still uit een video die op sociale  media is verspreid.  Beeld via REUTERS
Omstanders helpen de neergeschoten man, op een still uit een video die op sociale media is verspreid.Beeld via REUTERS

De zwaarbewapende leden van de militie, die zich de New Mexico Civil Guard noemt, kwamen opdagen toen een groep betogers in de hoofdstad Albuquerque een standbeeld van de Spaanse conquistador Juan de Oñate wilden omtrekken.

Oñate, die in de 16de eeuw als gouverneur over het gebied heerste, stond bekend om zijn wreedheden tegen de inheemse bevolking. In New Mexio klonk al eerder de roep om het standbeeld van Oñate te verwijderen, vooral onder de Native American-bevolking, maar de beweging kreeg een nieuwe impuls in het kielzog van de Black Lives Matter-protesten.

De schietpartij brak uit, toen militieleden probeerden te verhinderen dat betogers het standbeeld met een pikhouweel te lijf wilden gaan en het probeerden om te trekken. Een van hen werd door de menigte op straat geduwd, waarna de man een pistool trok en een paar schoten loste. Daarbij raakte een betoger zwaar gewond. Hij werd later in kritieke toestand in opgenomen in het ziekenhuis, maar volgens de politie verkeert hij niet meer in levensgevaar.

Op videobeelden die omstanders maakten is te zien hoe de militieleden, gestoken in gevechtspakken en bewapend met halfautomatische geweren, de schutter beschermen. ‘Moordenaar’, klinkt het van alle kanten.

Na de schietpartij greep de politie in en werd een aantal militieleden gearresteerd. Het optreden van de militie lokte felle kritiek uit, maar ook de politie werd bekritiseerd om de manier waarop zij de militieleden en de vermoedelijke schutter behandelden. ‘Vertel mij niet dat George Floyd, Rayshard Brooks en Eric Gardner, die niemand kwaad deden, niet op een andere manier behandeld hadden kunnen worden’, schreef de voormalige minister van Huisvesting Julián Castro in een tweet.

Burgemeester Tim Keller van Albuquerque, een Democraat, veroordeelde het ‘onaanvaardbare geweld’ en kondigde aan dat het standbeeld van Oñate meteen zou worden verwijderd om verdere botsingen te voorkomen.

Het hoofd van de politie in de stad, Michael Geier, beloofde een diepgaand onderzoek naar de New Mexico Civil Guard en andere milities. Volgens hem zijn er aanwijzingen dat zij aanzetten tot geweld. ‘Als dat waar is zullen we hen verantwoordelijk houden en vervolgen, ook voor haatmisdaden,

Zwaarbewapende betogers

Er klinkt de laatste tijd steeds meer kritiek in de VS op militieleden die zwaar bewapend de straat op gaan om te protesteren. In veel staten is het toegestaan openlijk met halfautomatische geweren rond te lopen. In mei trokken zwaarbewapende betogers naar het overheidsgebouw van Michigan in de hoofdstad Lansing om te protesteren tegen de lockdown-maatregelen die de Democratische gouverneur Gretchen Whitmer had afgekondigd. Kort daarvoor had president Trump zijn aanhangers opgeroepen Michigan te ‘bevrijden’.

In Oakdale in Californië patrouilleerden eerder deze maand militieleden, met helm, gevechtspak en halfautomatische geweren, om aanhangers van Black Lives Matter te ontmoedigen de straat op te gaan. Ook in andere plaatsen op het platteland lieten zich zwaarbewapende militieleden zien, naar eigen zeggen om gewelddadigheden te voorkomen.

De New Mexico Civil Guard deed eerder al van zich horen, toen de militieleden zich vorig jaar opwierpen als een soort privélegertje dat asielzoekers uit Midden-Amerika buiten de deur moest houden. Ze pakten migranten die de grens waren overgestoken op en hielden die onder schot, totdat de Amerikaanse grenspolitie arriveerde om hen over te nemen.

Ook dat lokte protesten uit van mensenrechtengroeperingen, die klaagden dat er geen enkele wet is die de milities het recht geeft mensen op te pakken en gevangen te houden. Maar volgens de militie ging het om toegestane burgeraanhoudingen.

De strijd tegen racisme is terug van nooit weggeweest

Met de knie van politieagent Derek Chauvin in zijn nek kwam George Floyd op 25 mei om het leven. Sindsdien verzamelen betogers zich onder de noemer Black Lives Matter in de VS en daarbuiten. Hier vindt u een verzameling van stukken over de wereldwijde opstand tegen racisme.

Meer over