Leco van Zadelhoff kijkt de kunst af

Het weekend is begonnen. Visagist Leco van Zadelhoff (48) bezoekt in Foam de tentoonstelling over fotograaf Helmut Newton.

null Beeld Ivo van der Bent
Beeld Ivo van der Bent

Verhip, weer een modenummer, en behalve op de kleren kunt u ook eens letten op de hoofden van al die modellen en modemensen. U zult zien: een mooie jurk zonder leuk haar en een lik verf is als een gebakje zonder suiker. Mèh. De metaforische slingers zijn het werk van een visagist, en in Nederland kom je qua bekendheid dan al snel uit bij Leco (achternaam niet nodig), de man van de Leco-look ('Haar en make-up met mijn signatuur: lékker. Niet per se modisch of arty, maar een blend'). Hij doet veel Bekende Nederlandse Vrouwen die eigenlijk ook geen achternaam meer nodig hebben, zoals Chantal, Sylvie en Leontine (ach vooruit: Janzen, Meis, Borsato) én hij maakte ooit de smokey eye groot in Nederland: 'Ja, ik houd inderdaad van een lekker oogje'.

Leco heeft eigenlijk nooit weekend, maar soms een beetje. Hij is dan het liefst op creatieve plekken. Vandaag bezoekt hij op de valreep (tot morgen te zien!) de tentoonstelling Helmut Newton - a retrospective, een overzicht van de bekende modefotograaf met veel bloot, schaamhaar, bekende gezichten en mode. Leco is fan. 'Toen zijn beroemde boek Sumo net uitkwam, heb ik daar hysterisch voor gespaard. Het kostte 2.000 gulden. Inmiddels zelfs 15 duizend euro' (het duurste boek van de 20ste eeuw, 30 kilo en strak uitverkocht, red.). 'Het tijdbeeld dat hij neerzet, de make-up, de schouderbelijning - ouderwets, maar toch ook van nu omdat trends altijd in golfbewegingen komen.'

Door naar de donkerblauwe zaal met een dubbelportret van Yves Saint Laurent. Van hem is Leco ook fan. 'Hij wilde vrouwen mooier maken, lekkerder.' Hij wijst, kijkt,

vertelt, de nude lip komt weer terug, ja hij heeft thuis ook kunst - 'maar wat ík mooi vind, dingen met een verhaal' - zoals de stoeltjes van zijn grootouders waarvan hij de geborduurde zittingen verving door de stof van een oude Gucci-tas. Een gebakje mét suiker.

Meer over