NieuwsWinnaars musical awards

Lazarus met vier prijzen grote winnaar bij Musical Awards

Met vier prijzen is de musical Lazarus woensdagavond de grote winnaar geworden bij het Musical Awards Gala in het Rai Theater Amsterdam.

De cast van de musical Lazarus op de rode loper voorafgaand aan de uitreiking van het Musical Awards Gala 2020 in het RAI Theater. Beeld ANP
De cast van de musical Lazarus op de rode loper voorafgaand aan de uitreiking van het Musical Awards Gala 2020 in het RAI Theater.Beeld ANP

De voorstelling met muziek van David Bowie werd door de jury bekroond in de categorieën ‘beste grote musical’, ‘beste regie’ voor Ivo van Hove, ‘beste vormgeving/toneelbeeld’ voor Jan Versweyveld en ‘beste mannelijke hoofdrol’ voor de Vlaamse acteur Pieter Embrechts, die het duivelse personage Valentine speelt. Lazarus draait om het in New York gestrande buitenaardse wezen Thomas Newton (Dragan Bakema), die in zijn appartement wordt bezocht door echte en denkbeeldige personen. Ivo van Hove en scenograaf Jan Versweyveld maakten de voorstelling in 2015 in New York met David Bowie zelf, kort voor diens overlijden op 10 januari 2016.

Ook de musical Fun Home won enkele belangrijke prijzen, waaronder die voor ‘beste kleine musical’. Fun Home is een intiem muzikaal drama over de opmerkelijke jeugd van striptekenaar Alison Bechdel, die nadat zij zelf uit de kast komt als lesbienne ontdekt dat haar vader heimelijk homo is. Renée van Wegberg, die Alison speelt, won de prijs voor ‘beste vrouwelijke hoofdrol’. De 23-jarige Dominique de Bont, die een jongere versie van Alison speelt, won de prijs voor ‘aanstormend talent’.

Dennis Willekens met zijn award voor beste mannelijke bijrol.  Beeld ANP
Dennis Willekens met zijn award voor beste mannelijke bijrol.Beeld ANP

In de overige categorieën waren er prijzen voor Gerrie van der Klei (‘beste vrouwelijke bijrol’ in Anastasia), Dennis Willekens (‘beste mannelijke bijrol’ in Kinky Boots), Jurrian van Dongen (‘beste vertaling’ voor Kinky Boots), Peggy Hickey (‘beste choreografie’ voor Anastasia) en Fons Merkies (‘beste muziek’ voor Brugklas – de Musical). De Musical Awards worden jaarlijks uitgereikt voor de beste prestaties van het voorbije musicaljaar. De vakjury werd dit jaar geleid door theaterdirecteur Charles Droste.

Meer over