Nieuws

Lavastroom op La Palma bereikt de kust, bewoners moeten binnenblijven uit vrees voor gifgassen

Grote stoomwolken rijzen op aan de kust van het Spaanse eiland La Palma nu de lavastroom, die al negen dagen een spoor van verwoesting achterlaat, de zee heeft bereikt. Vanwege de vrijgekomen schadelijke gassen moet een deel van de eilandbewoners binnenblijven, al lijkt het risico op dit moment beperkt.

De gloeiend hete lava bereikte dinsdagavond laat de kust van La Palma.  Beeld EPA
De gloeiend hete lava bereikte dinsdagavond laat de kust van La Palma.Beeld EPA

Sinds de uitbarsting van vulkaanketen Cumbre Vieja, voor het eerst in vijftig jaar, zijn bijna zeshonderd gebouwen verzwolgen door het traag voortkruipende gesmolten gesteente. Door de tijdige evacuatie van duizenden mensen zijn tot nu toe geen doden of gewonden gevallen. Inwoners van drie kustdorpen moeten al sinds maandag binnenblijven omdat de lava de Atlantische Oceaan dreigde te bereiken.

Schadelijke gassen

Vorige week leek het er ook al op dat lava de kust van het Canarische eiland zou bereiken, maar dit gebeurde uiteindelijk niet. Een meer vloeibare stroom, die pas later uitbarstte, heeft nu wel de kust bereikt. De autoriteiten vreesden dat de botsing tussen het gesteente van meer dan 1.000 graden en het zeewater van rond de 20 graden kon leiden tot explosies en de vorming van schadelijke gassen en deeltjes. Volgens de autoriteiten is het gezondheidsrisico klein, mede doordat een groot deel van de gassen richting zee waaien. Er zijn geen ongevallen gemeld.

Doordat er meerdere lavastromen zijn ontstaan, werden gebouwen die initieel gespaard leken, alsnog verwoest. Ook het eenzame huisje – waarvan eerder beelden de wereld overgingen omdat het nog overeind stond – is toch niet gespaard gebleven.

Rampgebied

Spanje heeft La Palma dinsdag tot rampgebied verklaard. De regering heeft 10,5 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de aankoop van nieuwe huizen, meubels en essentiële huisraad.

. Beeld .
.Beeld .

La Palma, waar meer dan 85 duizend mensen wonen, is niet lamgelegd door de uitbarsting, zei Miguel Ángel Morcuende van het rampenbestrijdingsteam op het eiland zondag tijdens een persconferentie. ‘Het leven op het eiland gaat door, al hebben de mensen die dichtbij de uitbarsting leven het moeilijk.’ Zo bestaat een groot deel van de bijna 260 hectare die met lava is bedekt uit landbouwgrond, waaronder bananenplantages.

De lavarivieren vanuit het dorpje Tazacorte. Beeld EPA
De lavarivieren vanuit het dorpje Tazacorte.Beeld EPA

Het luchtverkeer van en naar La Palma ligt sinds dit weekend stil, omdat er grote aswolken uit de vulkaan komen, wat vliegen onveilig maakt. Hoe lang de uitbarsting nog zal duren, is niet in te schatten. Maandag hield de vulkaan zich plots gedeisd, maar dit duurde slechts enkele uren. Bij eerdere uitbarstingen, in 1971 en 1949, bleef de vulkaan ongeveer een maand actief.

Vruchtbaar land

Net als de andere Canarische Eilanden dankt La Palma zijn bestaan aan vulkanisme, legde tektonofysicus Rob Govers (Universiteit Utrecht) eerder uit aan de Volkskrant. Op de plek van de eilanden breekt gesteente diep uit de aarde door het oppervlak, waardoor de eilanden zijn ontstaan. Govers: ‘De eilanders ervaren nu het nadeel daarvan, namelijk een uitbarsting, maar ze profiteren al eeuwenlang van de voordelen: het vruchtbare land dankzij de vulkanische bodem.’

Exclusive video courtesy of TV Canarias

null Beeld
Meer over