Latijns-Amerika's rijksten debatteren over de crisis

AMSTERDAM Ze zijn wel wat bezoek gewend, de inwoners van Cartagena de Indias. De Colombiaanse havenplaats is met zijn indrukwekkende forten, koloniale binnenstad en tropische stranden tenslotte een van de populairste toeristische bestemmingen van het Latijns-Amerikaanse continent....

Iñaki Oñorbe Genovesi

Toch keken ook de Cartageneros de voorbije dagen wat verbaasd op van de invasie van bijna veertig privéjets en helikopters die op de plaatselijke luchthaven landden.

Aan boord: de vijftien rijkste zakenmannen van Latijns-Amerika, die deze week in Cartagena debatteren over de impact van de wereldwijde crisis op hun bedrijven en de belangrijkste sociale problemen waarmee hun continent te kampen heeft. En als het even kan hun ‘gemeenschappelijke oplossingen’ daarvoor zullen aandragen.

Lang probeerden de Latijns-Amerikaanse miljardairs de deelnemerslijst van hun besloten bijeenkomst, die eerder plaatsvond in Mexico (mei 2003) en Argentinië (april 2006), geheim te houden. Maar al snel lekte uit dat de Colombiaanse biergigant Julio Mario Santo Domingo gastheer is van de Mexicaanse media- en telecombaron Carlos Slim Helú (volgens zakenblad Forbes de op één na rijkste man ter wereld), de Venezolaanse mediamagnaat Gustavo Cisneros (de welvarendste man van Zuid-Amerika) en een bont gezelschap superrijke Argentijnen, Chilenen, Brazilianen en Colombianen.

Op het programma staan een lezing van de economische goeroe Nouriel Roubini – die ook al de huidige economische crisis heeft voorspeld – en een masterclass van de Spaanse ex-premier Felipe González, al jaren razend populair als gastspreker in Latijns-Amerika .

Daarnaast heeft de Colombiaanse president Álvaro Uribe aangekondigd met de Latijns-Amerikaanse miljardairs te zullen dineren. In een poging bij de rijkaards geld voor investeringen in Colombia los te peuteren.

Interessanter zijn echter de zogeheten ‘memoires’ die de vijftien Latijns-Amerikaanse miljardairs op de bijeenkomst openbaar maken. Hierin beschrijven ze de beginselen van hun zakelijk succes, de geheimen van hun bedrijfsaanpak, als ook hun commentaar op bestaande financiële instituties en handelsakkoorden.

Maar de meeste aandacht gaat toch uit naar de zonen en kleinzonen van de miljardairs. De ‘troonopvolgers’ zullen op de top officieel bij Slim Helú, Cisneros en de andere rijkaards worden geïntroduceerd en ‘voor later’ nader met elkaar kennismaken.

Iñaki Oñorbe Genovesi

Meer over