Latere oude dag Belgische bromsnor

VAN ONZE CORRESPONDENTE LEEN VERVAEKE

BRUSSEL - Ze leefden al toe naar hun afscheidsfeest, toen duizenden Belgische politieagenten deze week te horen kregen dat hun pensioen wordt uitgesteld. Door een onverwachte uitspraak van het Grondwettelijk Hof moeten ze plotseling tot acht jaar langer werken, en moeten gepensioneerde dienders misschien zelfs opnieuw in dienst.

Het Syndicaat van de Belgische Politie (Sypol) had het zich anders voorgesteld toen het in 2012 een zaak aanspande. De kleine vakbond klaagde de discriminatie van zo'n tweeduizend agenten aan, die in tegenstelling tot de meeste van hun collega's niet op hun 54ste, 56ste of 58ste met pensioen konden, maar pas op hun 62ste. Sypol wilde dezelfde privileges voor alle agenten.

Het Grondwettelijk Hof gaf de vakbond gelijk, maar verbond daar onverwachte conclusies aan. Niet de pensioenleeftijd van de gediscrimineerde agenten van Sypol moest omlaag, maar de pensioenleeftijd van alle andere politiemensen omhoog. In een klap werd de loopbaan van 35 duizend agenten, die normaal tussen hun 54ste en 58ste zouden afzwaaien, met vier tot acht jaar verlengd.

Volgens de Franstalige vakbonden is het niet ondenkbaar dat zelfs gepensioneerden hun uniform weer zullen moeten aantrekken. Het arrest van het Grondwettelijk Hof slaat volgens hen op iedereen die na 2011 van zijn oude dag ging genieten. De Vlaamse vakbonden denken dat het zover niet zal komen.

De Belgische politiek, nog steeds bezig met de regeringsvorming, beloofde een oplossing te zoeken. Voor haar is het arrest van het Grondwettelijk Hof een vingerwijzing. Ze maakt wetten vol uitzonderingen en gunsten voor de gevestigde belangen, nu mag ze het puin van haar eigen halfslachtige wetgeving ruimen.

De grote zondebok is natuurlijk de vakbond Sypol. De Vlaamse vakbondsvertegenwoordiger kreeg zelfs doodsbedreigingen. 'Ik betreur dat duizenden politieagenten door onze schuld langer moeten werken', reageerde hij. 'Dat was totaal niet de bedoeling.'

undefined

Meer over