Laten we bijzonder onderwijs met trots uitdragen

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 26 september.

Godsdienstles op een christelijke middelbare school in Ede. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Godsdienstles op een christelijke middelbare school in Ede.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Brief van de dag: Trots op christelijke school

Weg met het bijzonder onderwijs. Dat is de strekking van de gastcolumn van Rosa van Gool in de Volkskrant (O&D, 25 september). Haar voorstel om het bijzonder onderwijs niet meer met publiek geld te financieren zal ironisch genoeg juist leiden tot méér onvrijheid, ongelijkheid en segregatie.

Het zal namelijk leiden tot hetontstaan van private elitescholen. Vrije schoolkeuze wordt daarmee alleen iets voor de rijken.

De vrijheid van onderwijs viert dit jaar zijn honderdste verjaardag. Meer nog dan ooit kon worden voorzien, draagt ons onderwijssysteem bij aan gelijkheid, welbevinden en sociale rust. Het is verbijsterend hoe gemakkelijk mensen dit op basis van aannamen en beelden willen afschaffen.

Scholen zijn per definitie waardengemeenschappen. Of ze nu openbaar of bijzonder zijn. Het bijzonder onderwijs wordt gekarakteriseerd door rituelen, vieringen en verhalen. Die verbinden school met thuis, de school als gemeenschap, en verleden, heden en toekomst. Laten we dat niet afschrijven, maar met trots uitdragen.

Wouter van den Berg, namens Verus, vereniging met 4.000 scholen voor christelijk onderwijs

Arrogantie

Wat een arrogantie in het artikel van Rosa van Gool (O&D, 25 september). De bijzondere scholen zijn niet voor niets ontstaan. Blijkbaar denkt Nederland er na bijna 100 jaar nog steeds zo over, want een behoorlijke meerderheid kiest nog altijd voor een van die scholen. Het zal zeker zo zijn dat op een aantal iets is aan te merken, maar scheer ze niet allemaal over één kam. We willen toch geen communistisch systeem waar de staat weet wat goed is voor de burger?

Wim van 't Einde, Vaassen

Hoezo indoctrinatie?

Rosa van Gool gebruikt in haar column wel heel zware beschuldigingen aan het bijzonder onderwijs. Kinderen op die scholen zouden geïndoctrineerd worden, wat naar mijn mening helemaal niet het geval is. Ouders sturen in vrijheid hun kinderen naar een bijzondere school of een openbare. Ik zou graag van Rosa willen dat zij met bewijzen komt voor haar bewering. Ook op bijzondere scholen wordt aandacht gegeven aan de evolutietheorie en andere maatschappelijke zaken. Gelukkig is er in ons land vrijheid van onderwijs. Dat is een groot goed.

Wim Hellenthal, Rijnsburg

Islamisering

Maaike van der Horst reageert met een ingezonden brief op de gastcolumn van Rosa van Gool (O&D, 25 september). Zij vermoedt dat het pleidooi voor afschaffing van het bijzonder onderwijs word ingegeven door angst voor de islamisering van onze samenleving. Dit word echter nergens vermeld en is dus een onbewezen aanname.

Verderop schrijft zij: 'En vanwege die angst dient dus al het bijzonder onderwijs te worden afgeschaft.' Dan heeft zij het artikel toch niet helemaal goed gelezen volgens mij want Rosa van Gool schrijft: 'Onder deze financiering is iedereen dus nog net zo vrij om religieuze scholen op te richten, alleen niet meer op kosten van de overheid.' Het gaat haar dus om de financiering van het bijzonder onderwijs, dat zou moeten worden stop gezet en daar ben ik het van harte mee eens.

Frans Leliveld, Amsterdam

DigiD op onze kosten

Als de pensioenfondsen en gemeenten moeten betalen voor het gebruik van DigiD (Ten eerste, 25 september) is er sprake van onbehoorlijke bestuur. De regering denkt steeds weer geld uit de pensioengelden te kunnen halen.

Ook de gemeenten gaan betalen. Maar wie gaan dat uiteindelijk betalen ? Wij burgers, via gemeentebelastingen en tarieven voor het verkrijgen van documenten.

Reken even mee: eerst betalen wij belasting om DigiD op te tuigen, dan belasting om het te gebruiken, vervolgens ook nog via kostenverhogingen. Drie keer de burgers belasting laten betalen, dat is 'onbehoorlijk bestuur'. Tot ziens bij de volgende verkiezingen!

Maria Hoet, Amsterdam

Weg met DigiD

Gewoon terug naar het systeem van vóór de DigiD. Dat werkte verder prima en het ligt vast nog wel ergens. Wie toch overal hetzelfde password wil hebben, kan dat gewoon doen. Heeft als bijkomend voordeel dat de overheid via haar eigen dienst Logius niet meteen toegang geeft tot alle gegevens van alle burgers.

Ben Ale, Delft

De SP belt bij je aan

Ik hoop niet dat bij de volgende aanbeller een SP-getuige voor de deur staat ('Een echte SP'er gaat de straat op', Ten eerste, 25 september (+)).

Ik heb mijn buik vol van de Jehovah's Getuigen en hallelujah-blij-blij-handenklappers.

Rebecca Ong, Doorwerth

Jongeren van de SP flyeren in de binnenstad van Den Haag. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Jongeren van de SP flyeren in de binnenstad van Den Haag.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Mannelijk en vrouwelijk

Volgens briefschrijver Eric Mulder word je van testosteron een man omdat castraten een hoge sopraanstem hebben (O&D, 25 september).

Maar ook hoogstemmige castraten zijn nog steeds mannen die hoogstens 'minder mannelijk' zijn in de ogen van velen.

Meer of minder testosteron maakt zelfs niet automatisch 'mannelijker' of 'vrouwelijker'; wél verandert het uiterlijkheden en beïnvloedt het gedrag, dat vervolgens onbewust via ingebakken gendernormen als het één of het ander geïnterpreteerd wordt.

Als die maatschappelijke gendernormen iets meer fluïde waren of iets vaker als een veranderlijk toneelstukje zouden worden beschouwd, dan hoefden sommige transgenders minder snel biologische aanpassingen te ondergaan.

Stephan Huijboom, Amsterdam

Meer over