Laten we allemaal samen met onze buren kunststof boeketten kopen en die dan elke week omruilen

De ingezonden brieven van vrijdag 16 februari.

Bloemenmarkt in Amsterdam, 13 februari.Beeld Guus Dubbelman/de Volkskrant

Brief van de dag: Zet duurzaam boeket op tafel

Naar aanleiding van het artikel 'Uw Valentijnsbosje bevat gif' (Economie, 14 februari) stel ik voor dat we stoppen met het kweken van bloemen. De milieuverontreiniging veroorzaakt door het verwarmen van die kassen, de honderden vrachtwagens die dagelijks de bloemen dwars door Europa vervoeren, de vliegtuigen die ze uit Afrika hier naar toe brengen en nu dus ook die bodemverontreiniging! Zo'n boeket staat een week op tafel en verdwijnt dan weer in de afvalbak. Daarvoor in de plaats moeten we allemaal samen met onze buren kunststof boeketten kopen. Allemaal andere soorten bloemen en dan afspreken dat je die elke zaterdag omruilt. Dan heb je elke week weer een ander duurzaam boeket op tafel!

Oscar Franse, Rijnsaterwoude

Lubbers en Van Agt

In zijn prachtige column over de verscheiden Ruud Lubbers (Ten eerste, 15 februari) stelt Bert Wagendorp dat naast Lubbers Dries van Agt voor het eerst voor het voetlicht trad in het kabinet-Den Uyl (1973 - 1977). Dat echter is niet juist. Van Agt deed voor het eerst van zich spreken als minister van Justitie in het kabinet-Biesheuvel (1971-1973). En wel letterlijk door middel van zijn toen al curieuze taalgebruik.

A. Bolks, Hardenberg

AH en Kruidvat

De heer Coolen van Brakel van het IVM vindt het levensgevaarlijk dat Albert Heijn UAD-medicijnen verkoopt (Economie, 15 februari). Ik zie het verschil niet zo tussen bijvoorbeeld een Kruidvat en een AH. Bij het Kruidvat worden medicijnen verkocht, maar ook speelgoed, kleding, frisdrank en heel veel snoep. Overal staan producten, ook rondom de kassa. Het is net een supermarkt. Bij het afrekenen wordt inderdaad gevraagd of je informatie wilt over de gekochte medicijnen. Vrijwel niemand wil dat, net als bij AH. Ik heb een keer gevraagd wat er gebeurt als ik ja zou zeggen. Volgens de kassière komt er dan iemand die de bijsluiter voorleest.

Als je echt informatie wilt over een medicijn, moet je naar een apotheek. Alleen daar is de kennis aanwezig.

Jacques Smits, Heerlen

Waarom pas in 2020?

In 2020 is elke Nederlander orgaandonor, tenzij bezwaar wordt aangetekend (Ten eerste, 14 februari). Nu kunnen er in juli 2020 meer mensen een orgaan krijgen en zullen er minder mensen sterven, omdat ze te lang moesten wachten op een orgaan. Een enorme verbetering dus. Het duurt alleen nog 2 jaar en 5 maanden voordat deze wet ingaat. Op dit moment wachten er meer dan 1.000 mensen op een orgaan. Moeten deze mensen nu echt 2 jaar en 5 maanden wachten totdat er meer donoren komen, omdat de wet pas in juli 2020 wordt aangepast? Vergeet niet dat het leven van deze 1.000 mensen op het spel staat en de meesten het niet nog 2 jaar en 5 maanden kunnen volhouden. Met de nieuwe donorwet kunnen zij uitstekend worden geholpen.

Ilse Boot, Vleuten

Heksenbol

In het Begijnenhof in Breda staat een grote glanzende zilveren bol, een heksenbol. Deze spiegelende bol diende om de duivel, de boze geest, uit deze binnenplaats te weren. Want boze geesten schrikken terug voor hun spiegelbeeld. Dit is ook de reden dat de kerstballen zo weerspiegelen: geen boze geest op dit feest.

Het verhaal van Jeff Koons lezend (V, 13 februari), zie ik dat hij er zijn totaal andere visie op geeft. Dat is zijn goed recht, maar hij gaat voorbij aan de betekenis in de religieuze geschiedenis.

Dik Kompier

Fout?

Trees Hupkes vraagt zich af waarom een politicus geen fout mag maken ('Mens en politicus', Geachte redactie, 15 februari).

Een leugen zoals door Halbe Zijlstra is verkondigd, valt echter niet onder de categorie fout. Dat heeft Zijlstra overigens feilloos ingezien.

René Rutten, Huissen

Open kerken in Groningen

Beste Anne Kok (Geachte redactie, 15 februari), kom naar Groningen! Onze 13de-eeuwse kerk in Zuurdijk is sinds 1990 altijd open. En de Stichting Oude Groninger Kerken wil dit jubileumjaar - 50 jaar - vieren met 50 kerken open.

Ze is al een heel eind op weg. De kerken staan er nu nog, dus kom, want je weet het maar nooit, met die aardbevingen...

Annette Broekhuizen, Zuurdijk

Natalie Righton

Graag voeg ik nog wat toe aan alle bedankjes die de Volkskrant al ontving. Mijn speciale dank gaat uit naar uw redacteur Natalie Righton. Zij heeft een geweldige prestatie geleverd met het spitten naar de onderste steen in de affaire-Zijlstra en het naar boven halen ervan. Bovendien getuigde zij van integere, professionele verslaglegging: feitelijk, duidelijk en helder, zonder enige triomfantelijkheid of bombast. Ook haar presentatie bij Jinek verdient respect. Geen vuile woorden en geen woord te veel. Mijn complimenten!

Tan Lan Ing, Utrecht

Meer over