Lastenverschuiving en burgerschapszin: Dit is al bekend over de plannen van Rutte III

In deze dagelijkse politieke nieuwsbrief praten we u bij over wat er op en rond het Binnenhof speelt. En veel daarvan heeft te maken met wat er in het regeerakkoord van Rutte III staat, dat volgende week wordt gepresenteerd.

Joost de Vries
null Beeld anp
Beeld anp

Goedemiddag. Dinsdag wordt het regeerakkoord van Rutte III gepresenteerd. En daarover wordt nu in rap tempo heel veel bekend: wat staat u te wachten?

Hier zijn uw Dagkoersen. Wilt u deze nieuwsbrief dagelijks per mail ontvangen? Regel het eenvoudig via volkskrant.nl/dagkoersen.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

LASTENVERSCHUIVING
De gebruiker betaalt

De coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie maakt werken lonender, vooral voor midden- en hogere inkomens. Daar staat tegenover dat consumeren duurder wordt: de gebruiker/vervuiler betaalt.

Rutte III gaat flink draaien aan de belastingknoppen. De inkomstenbelasting gaat omlaag, het aantal belastingschijven wordt teruggebracht tot twee. Tot 68 duizend euro geldt 37 procent inkomstenbelasting, daarboven 49,5 procent. Daartegenover staat een stijging van het lage btw-tarief van 6 naar 9 procent. Onder dit percentage vallen bijvoorbeeld de boodschappen, medicijnen, de kapper en cultuur.

De nationale milieudoelen worden vastgelegd in een bindende Klimaatwet waaraan de overheid zich moet gaan houden: in 2030 moet er bijna 50 procent minder CO2-uitstoot zijn dan in 1990. Dit gaat minder ver dan het eerste voorstel van PvdA en GroenLinks (55 procent minder uitstoot).

Concrete milieumaatregelen zijn een kilometerheffing voor vrachtverkeer, een milieubelasting op vliegtickets, een hogere energiebelasting voor huishoudens en bedrijven.

De hypotheekrenteaftrek wordt vanaf 2020 versneld afgebouwd naar 37 procent in 2023. Huizenbezitters worden gecompenseerd via aanpassing van het eigenwoningforfait, de fiscale bijtelling voor woningeigenaren.

Gezinnen met kinderen worden extra ondersteund via de kinderopvangtoeslag, het kindgebonden budget en de kinderbijslag.

De loonbelasting gaat voor velen omlaag, maar consumeren wordt duurder. Beeld anp
De loonbelasting gaat voor velen omlaag, maar consumeren wordt duurder.Beeld anp

BURGERSCHAP
Nationale opvoeding

Met twee christelijke partijen in de coalitie en een premier die sinds kort het moraliseren ook niet meer schuwt, is het geen verrassing dat Rutte III de burger enig fatsoen wil bijbrengen.

Er komt een maatschappelijke dienstperiode voor jongeren, al wordt deze niet verplicht. 18-plussers die zes maanden vrijwilligerswerk doen ten dienste van de samenleving, krijgen de voorkeur als zij solliciteren bij de overheid.

Basisscholen moeten meer aandacht gaan schenken aan burgerschapszin en gedeelde waarden. Alle leerlingen krijgen les over het Wilhelmus en moeten een bezoek brengen aan het Rijksmuseum en de Tweede Kamer. Wie 18 wordt krijgt voor zijn of haar verjaardag van de overheid een boekje over de geschiedenis van Nederland.

De verzorgingsstaat is er in de eerste plaats voor Nederlanders. Vluchtelingen met een verblijfsstatus hebben in de eerste twee jaar in Nederland geen recht meer op zorgtoeslag, huurtoeslag en bijstand. Huisvesting, zorgverzekering en begeleiding bij het integratietraject worden door gemeenten in natura uitgekeerd. De overheid neemt de regie in de inburgering terug. De bedoeling is nieuwkomers te 'ontzorgen' zodat zij zich fulltime op hun inburgering kunnen concentreren.

Premier Rutte op het Binnenhof tussen kinderen die hebben deelgenomen aan Kinderprinsjedag. Beeld anp
Premier Rutte op het Binnenhof tussen kinderen die hebben deelgenomen aan Kinderprinsjedag.Beeld anp

OOK DIT NOG

Om de immigratie te beperken stuurt het kabinet aan op nieuwe migratiedeals met Noord-Afrikaanse landen: opvang in de regio. Wel worden er honderden vluchtelingen extra uitgenodigd via het programma van de UNHCR.

Op acht locaties verspreid door het land mag bed-, bad- en broodopvang worden geboden aan uitgeprocedeerde asielzoekers.

De krijgsmacht krijgt er 1,5 miljard euro bij om hoognodig achterstallig onderhoud uit te voeren.

Rutte III trekt 2 miljard extra uit voor meer asfalt, openbaar vervoer, waterwegen en fietspaden.

Het moet aantrekkelijker worden voor kleine bedrijven om werknemers in vaste dienst te nemen. Daartoe hoeven zij nog maar één jaar de uitkering te betalen bij ziekte. Voor het tweede jaar komt er een collectieve regeling.

Na presentatie van het regeerakkoord moeten de beoogde bewindslieden nog op gesprek komen bij formateur Rutte. Verwachting is dat ook dat nog een week of twee duurt en dat het nieuwe kabinet de laatste week van oktober of de eerste week van november op het bordes zal staan.

Augustus 2016: vluchtelingen bivakkeren bij de Grieks-Macedonische grens in de hoop door te kunnen reizen naar West-Europa. Beeld afp
Augustus 2016: vluchtelingen bivakkeren bij de Grieks-Macedonische grens in de hoop door te kunnen reizen naar West-Europa.Beeld afp

ONDERTUSSEN BIJ DE PVDA
Opnieuw linksaf

Eindelijk is voor de PvdA de finish van Rutte II in zicht en nadert het moment dat de partij de ketens echt kan afgooien. Bij een nieuwe start hoort een nieuwe voorzitter. De leden stemden de afgelopen weken op twee kandidaten, de Zwolse wethouder Nelleke Vedelaar en het duo Astrid Oosenbrug/Gerard Oosterwijk. Zo'n 10 duizend van de 46 duizend leden brachten hun stem uit. Vedelaar won met 63 procent van de stemmen.

Vedelaar wil met de PvdA weer ouderwets linksaf, schrijft verslaggever Ariejan Korteweg. Ze wil breken met de cultuur waarbij een viermanschap - Samsom, Asscher, Dijsselbloem, Spekman - van bovenaf de lijnen uitzette. De partij moet van onderaf weer worden opgebouwd. Ze sloot alvat een pact met lokale PvdA-lijsttrekkers om de komende verkiezingen over echt lokale thema's te laten gaan. Ze belooft de PvdA weer strijdbaar te maken. Haar leus: 'Met mij krijg je de hele Nelleke en niemand anders.'

Haar stelling is dat het weer gezellig moet worden in de partij. Dat Vedelaar in haar vrije tijd zangeres is in een coverband, kan daarbij van pas komen.

Oud en nieuw: Vedelaar krijgt een omhelzing van afzwaaiend voorzitter Hans Spekman. Beeld anp
Oud en nieuw: Vedelaar krijgt een omhelzing van afzwaaiend voorzitter Hans Spekman.Beeld anp

AFSCHEID
Bij iedereen geliefd

Alle politieke nieuws viel vandaag in het niet bij de bekendmaking van het overlijden van Eberhard van der Laan. Overal op het Binnenhof klonk lof en waardering voor de burgemeester van Amsterdam en verdriet over zijn dood. Een van de meest persoonlijke in memoriams kwam van Lodewijk Asscher, die op zijn Facebookpagina zijn laatste conversatie met de doodzieke Van der Laan beschreef. Het was de stervende man die de bezoeker aan zijn ziekbed een hart onder de riem stak. 'Je moet oppositie voeren, de sociaaldemocratie waardig. Sjiek', zei hij tegen Asscher. 'En je moet ervan genieten. Ik zal blij zijn je te zien genieten.'

Onze Amsterdam-verslaggever Tjerk Gualthérie van Weezel schreef een postuum: Eberhard van der Laan, de man die Amsterdam 'een beetje liever' maakte.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Wilt u deze per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

Van der Laan en Asscher tijdens de inauguratie van Van der Laan als burgemeester van Amsterdam, juli 2010. Beeld ANP
Van der Laan en Asscher tijdens de inauguratie van Van der Laan als burgemeester van Amsterdam, juli 2010.Beeld ANP
Meer over