Laserstraal geteleporteerd

Echt Star Trek ('Beam me up, Scotty!') is het nog niet, maar Australische natuurkundigen denken toch de beginselen van teleportatie onder de knie te hebben....

Onderzoeker Ping Koy Lam en zijn collega's maken gebruik van een principe dat Albert Einstein ooit zag als het definitieve bewijs dat quantumtheorie niet kon kloppen. Volgens die theorie blijft er een lotsverbondenheid bestaan tussen twee aanvankelijk gekoppelde deeltjes, ook als ze uit elkaar worden gebracht. Dat gaat zo ver dat de lotgevallen van het ene deeltje zonder enig tijdverlies bepalen hoe het andere deeltje zich gedraagt.

In de jaren negentig werd in experimenten al aangetoond dat die spookachtige beïnvloeding op afstand daadwerkelijk optreedt. Sindsdien zoeken fysici naar mogelijkheden om volgens dit principe boodschappen te verzenden en eventueel zelfs hele deeltjes van de ene plek naar de andere te zappen.

Of dat zou kunnen, was onduidelijk, omdat alles in de quantumtheorie op toevallige processen berust: er is in feite alleen een verband tussen de uitkomst van metingen van toevallige eigenschappen van deeltjes op de twee plaatsen. De proeven in Sydney lijken aan te tonen, dat er inderdaad een signaal kan worden overgedragen via quantumteleportatie.

Op het experiment bestaat ook kritiek. In de eerste plaats is het een uitgebreidere versie van proeven die al in 1997 en 1998 werden gedaan door de groep van Anton Zeilinger en Dik Bouwmeester in Wenen. En bovendien is het overzappen van een signaal niet hetzelfde als het verplaatsen van een materieel object. 'Het gaat wat langzamer, maar je kunt ook gewoon de radio gebruiken', aldus een commentator tegenover persbureau AP.

Meer over