Laptopverbod VS: 'Al Qaida probeert bom te verwerken in batterijen'

De VS besloten dinsdag laptops en andere grote elektronische apparaten te verbieden op sommige vluchten na betrouwbare aanwijzingen de afgelopen weken dat Al Qaida probeert explosieven te verbergen in batterijen. Dit meldt CNN op basis van informatie van een Amerikaanse functionaris. De tak van Al Qaida in Jemen zou serieuze technische pogingen hebben gedaan om de techniek te perfectioneren om explosief materiaal in batterijen te verwerken.

Redactie
De door het verbod getroffen luchthaven van Dubai. Beeld AP
De door het verbod getroffen luchthaven van Dubai.Beeld AP

De VS zouden achter deze informatie zijn gekomen na de aanval van US Navy SEAL-commando's eind januari op een kamp in Jemen van Al Qaida op het Arabisch Schiereiland (AQIP).

Deze operatie trok toen de aandacht omdat daarbij een commando werd gedood; de eerste gesneuvelde militair onder Trump, en omdat er veel mis ging bij de aanval. Het Pentagon en het Witte Huis zeiden na afloop echter dat de operatie een succes was en veel waardevolle informatie had opgeleverd over de werkwijze en toekomstige operaties van de Al Qaida-tak.

De commando's zouden onder andere computers en laptops hebben meegenomen. Belangrijkste doelwit van de operatie, die werd uitgevoerd door de elite-eenheid SEAL Team Six, zou een hoge Al Qaida-leider zijn geweest. 'Inlichtingen duiden erop dat terreurgroepen nog steeds proberen om de luchtvaart te treffen door explosieven aan boord te smokkelen in diverse apparaten', aldus Amerikaanse functionarissen tegen CNN.

Precies een jaar geleden ontplofte een bom, die was verstopt in een laptop, aan boord van een passagierstoestel van Daallo Airlines. Het vliegtuig was vertrokken uit de Somalische hoofdstad Mogadishu. De aanslagpleger werd gedood en de explosie sloeg een gat in de zijkant het vliegtuig.

Het in 2016 door een bom getroffen toestel van Daallo Airlines. De bom was verstopt in een laptop. Beeld AP
Het in 2016 door een bom getroffen toestel van Daallo Airlines. De bom was verstopt in een laptop.Beeld AP

Ingelicht

De bom ontplofte kort na de start, terwijl het vliegtuig nog aan het opstijgen was. Als de bom op grotere hoogte was ontploft, zou het vliegtuig waarschijnlijk zijn neergestort. Na de explosie keerde het vliegtuig onmiddellijk terug naar de luchthaven voor een noodlanding. De aanslag werd opgeëist door de Somalische beweging Al Shabaab. Of de bom was verstopt in de batterijen van de laptop, is niet duidelijk.

De tak van Al Qaida in Jemen, die door de VS worden beschouwd als het gevaarlijkste en slimste onderdeel van de terreurgroep, probeerde in 2009 een Amerikaans vliegtuig bij Detroit op te blazen met een bom die was verstopt in de onderbroek van de Nigeriaanse aanslagpleger.

Een jaar later werden in Dubai en Groot-Brittannië explosieven ontdekt in postpakketjes die waren verstuurd vanuit Jemen. AQAP wordt door de VS gevreesd vanwege de kennis waarover dit filiaal beschikt om bommen aan boord van vliegtuigen te krijgen. Door het Amerikaanse verbod worden maatschappijen getroffen die vanaf tien luchthavens in Noord-Afrika en het Midden-Oosten rechtstreeks vliegen naar de VS. Zij krijgen tot vrijdag om te voldoen aan het verbod.

Rechtstreekse

Laptops, tablets en andere elektronica van een soortgelijke grootte moeten door het verbod ingecheckt worden bij de ruimbagage.

Het Amerikaanse verbod heeft betrekking op directe vluchten die vertrekken van tien internationale luchthavens, waaronder die van Caïro (Egypte), Doha (Qatar), Amman (Jordanië), Istanbul (Turkijke) en Dubai en Abu Dhabi (Verenigde Arabische Emiraten). Ook de Britten voerden eenzelfde verbod door. Dit Britse verbod is voor vluchten vanuit Turkije, Libanon, Jordanië, Egypte, Tunesië en Saoedi-Arabië naar Londen.

Negen luchtvaartmaatschappijen die vanaf deze luchthavens zo'n vijftig rechtstreekse vluchten uitvoeren naar de VS, worden getroffen door het verbod. De maatschappijen werden in de nacht van maandag op dinsdag ingelicht. Er zijn geen Amerikaanse maatschappijen onder de negen getroffen luchtvaartmaatschappijen. Vanaf de tien luchthavens zijn geen rechtstreekse vluchten van Amerikaanse maatschappijen naar de VS.

Royal Jordanian Airlines berichtte maandagavond al op Twitter dat er een verbod kwam. Vluchten naar New York, Chicago, Detroit en Montreal zouden onder de nieuwe maatregel vallen, aldus Royal Jordanian. Royal Air Maroc bestudeert de nieuwe regelgeving. Nederland voert geen maatregelen rond laptops op vluchten door.

Meer over