Volkskrant AvondVrijdag 31 juli

Langzaam verdampt de heilige status van de corona-experts | Gerri Eickhof: ‘Racisme raakt mij persoonlijk, en ik kan en wil daar niet overheen stappen’

Jaap van Dissel (achter), Tamara van Ark en Hubert Bruls tijdens de persconferentie over mogelijk regionaal maatwerk tegen de verspreiding van het coronavirus.Beeld Raymond Rutting / De Volkskrant

Nieuws

Langzaam verdampt de heilige status van de corona-experts
Mondkapjes zijn vanaf volgende week toch verplicht in Amsterdam en Rotterdam. Bestuurders en politici trekken de ooit heilige corona-experts van het kabinet nu publiekelijk in twijfel.

Turntrainer Vincent Wevers toont berouw maar ontkent fysieke mishandeling
Bondstrainer Vincent Wevers ontkent dat hij pupillen heeft geslagen en geschopt. Maar het spijt hem wel hoe hij jonge turnsters in het verleden heeft behandeld.

Het wordt een hete herfst voor de snelkookpan die KLM heet
Om de ‘zwaarste crisis in vredestijd’ te overleven schrapt KLM tussen de 4.500 en 5.000 van de 33 duizend banen. De achterblijvers zullen versoberde arbeidsvoorwaarden moeten slikken.

Live: Oefenduel PSV kort voor aftrap geschrapt vanwege coronageval UNA
Een krappe maand nadat een groot deel van de maatregelen zijn opgeheven, lijkt het coronavirus weer op te laaien. In dit liveblog leest u de laatste ontwikkelingen.

Regisseur Alan Parker, bekend van Fame en Mississippi Burning, overleden
De Britse filmregisseur Alan Parker is vrijdag op 76-jarige leeftijd overleden na een lang ziekbed. Parker werd bekend door films als Bugsy Malone, Fame, Midnight Express, Mississippi Burning en Evita.

Turnsters werken tijdens het zomerkamp van vereniging De Hazenkamp aan het verbeteren van hun techniekBeeld Marcel van den Bergh / De Volkskrant

Aanraders

Presteren en plezier: kan dat samengaan in de turnwereld?
In de turnwereld wordt tegenwoordig een milder sportklimaat nagestreefd, waarin plezier centraal staat. Maar win je daar ook medailles mee? ‘Het is de enige manier om de turnsters te behouden.’ 

Gerri Eickhof: ‘Racisme raakt mij persoonlijk, en ik kan en wil daar niet overheen stappen’
Lange tijd heeft NOS-verslaggever Gerri Eickhof niet over racisme willen praten – ook al had hij er van kinds af aan mee te maken. Nu spreekt hij zich toch uit.

Aan het front van de techoorlog: het Chinese streven naar technologische dominantie
China steekt komende jaren weer een biljoen euro (12 nullen) in technologische ontwikkeling. Het land wil zo snel mogelijk minder afhankelijk worden van de VS.

Nederlands vaccin beschermt apen tegen corona en is klaar voor de volgende stap: mensproeven
Met mooie rapportcijfers gaat het ‘Nederlandse’ coronavaccin van de Leidse farmaceut Janssen de volgende onderzoeksfase in: die van testen op de mens.

Beyoncé zet Afrikaanse pracht jubelend in de etalage ★★★★☆
Met haar nieuwe ‘visual album’ Black is King wil Beyoncé ons op het hart drukken: de wereld zou de wereld niet zijn zonder de Afrikaanse kunst en cultuur.

Komen we uit deze ellende met minstens evenveel vrijheid?
Coronamaatregelen worden steeds meer verplicht, vooralsnog zonder democratisch tot stand gekomen wet. Voor columnist Kustaw Bessems het moment om tegen de staat te zeggen: tot hier en niet verder.

Meer over