NIEUWSLUCHTVERKEER

Langere vluchten blijven toch mogelijk: kabinet stemt in met alternatief voor sneltest

Luchtvaartmaatschappijen die op Nederland vliegen mogen toch een alternatief sneltestprotocol toepassen voor de bemanning. Ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) hebben daar op basis van een positief advies van het OMT mee ingestemd. Dat betekent onder meer dat KLM lange vluchten kan blijven uitvoeren, zonder dat de maatschappij het risico loopt dat crewleden in het buitenland moeten achterblijven.

null Beeld AFP
Beeld AFP

Passagiersvluchten uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en heel Zuid-Amerika worden vanaf zaterdag geweerd in Nederland. Het kabinet kondigde eerder deze week strengere maatregelen voor reizigers af in een poging het coronavirus, en vooral de nieuwe varianten, terug te dringen.

Reizigers die uit andere hoogrisico-gebieden komen, moeten het negatieve resultaat van een sneltest kunnen overleggen. Die moeten ze maximaal vier uur voor vertrek hebben laten doen, naast de al verplichte zogeheten PCR-test. Voor reizigers van de Antillen en een aantal veilige landen geldt die verplichting niet.

Bepaalde groepen reizigers van buiten de Europese Unie komen het land vooralsnog niet meer in. Zo kunnen zakenreizigers, studenten, kennismigranten, mensen uit de cultuursector en mensen met een relatie met iemand in Nederland niet voor een kort verblijf naar ons land komen.

LEES OOK:

Minister biedt KLM opening voor ‘veilig alternatief’ voor sneltestverplichting bemanningen

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) staat open voor een ‘veilig alternatief’ voor de sneltest die KLM-piloten en cabinepersoneel vanaf vandaag (zaterdag) moeten ondergaan. De vliegmaatschappij en het RIVM moeten een oplossing bedenken, aldus de minister.

Meer over