Lange rijen langs baar van Juliana

Ongeveer 45 duizend mensen zijn tussen donderdagochtend en zondagavond langs de baar van prinses Juliana in het Haagse paleis Noordeinde getrokken....

Prins Bernhard zal dinsdag onder begeleiding van zijn twee oudste dochters, koningin Beatrix en prinses Irene, mee afdalen in de koninklijke grafkelder in de Nieuwe Kerk van Delft. Daar zal het gebalsemde stoffelijk overschot van prinses Juliana om half twee worden bijgezet.

Tot de aanwezigen behoort ook prinses Margarita, de dochter van Irene die in onmin leeft met de familie. Haar echtgenoot Edwin de Roy van Zuydewijn is afwezig. Alle kleinkinderen van Juliana vervullen een rol in de dienst, die wordt begeleid door een orkest van 84 musici en een koor met 43 zangers. Ook prinses Christina zal zingen.

Het militair ceremonieel is naar de geest van de overledene aangepast. Volgens de ceremoniemeester van het hof, Gilbert Monod de Froideville, betekent dit dat de militairen niet al te nadrukkelijk aanwezig zijn, zonder dat op stijl wordt ingeboet.

De uitvaart van oud-staatshoofd Juliana, koningin tussen 1948 en 1980, valt onder de verantwoordelijkheid van premier Balkenende. Hij heeft de uitvoering gedelegeerd aan de leider van de hoforganisatie, grootmeester Pim Waldeck. Monod de Froideville is uitvoerend coördinator van de plechtigheid.

Het hof maakt geen vergelijking met de uitvaart van prins Claus in oktober 2002, omdat iedere ceremonie op zichzelf staat.

Toch is uit die vorige dienst de les getrokken dat de familie te lang moest staan voordat zij de grafkelder in kon. Lars Andersson, verantwoordelijk voor de rechtstreekse televisieuitzending, noemde deze pijnlijke minuten vorig jaar in de Volkskrant 'een regiefout in het hofprotocol'. Dat zal dit keer sneller gaan.

In de Nieuwe Kerk in Delft zijn afgelopen weekeinde de bloemdecoraties aangebracht. Gekozen is voor de kleuren wit en groen. Als de kerk vrijdagmiddag weer opengaat voor publiek, zijn de bloemversieringen nog enkele dagen te bezichtigen. De grafkelder is dan, zoals altijd, weer gesloten.

In de kerk zitten morgen 1800 genodigden. Aan hun komst ligt een ingewikkelde logistieke operatie ten grondslag. Het hof noemt de uitvaart een one day event. Dat betekent dat de buitenlandse gasten, onder wie veel royalty, 's ochtends op een van de vliegvelden Valkenburg, Zestienhoven of Schiphol arriveren en 's middags weer vertrekken. .

Het grootste deel van de genodigden, zo'n 1100, dient zich te melden in het gebouw van de Technische Universiteit. Daar krijgen zij te horen wat hun plaats is in de kerk, waar zij met bussen naar toe worden gebracht. Dat geldt ook voor de binnenlandse en buitenlandse autoriteiten, die vertrekken vanaf het Binnenhof en het Vredespaleis.

Persoonlijk genodigden van de overleden prinses verzamelen zich in het gebouw van de Raad van State. Na afloop van de plechtigheid zijn 300 gasten uitgenodigd voor een déjeuner op paleis Noordeinde.

Meer over